Politika 23.11.2020.

Grlić Radman: Komšić nije predstavnik Hrvata u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska ne može primiti Željka Komšića kao predstavnika Hrvata u BiH jer “on to nije”. 

Prema njegovim riječima Komšić nije izabran glasovim Hrvata u BiH, odnosno voljom hrvatskog naroda u BiH, nego probošnjačkm strankama.

Hrvatski ministar je istakao da Komšić “nije bio nigdje u BiH gdje žive Hrvati” u više od dvije godine mandata.

Kako navodi, Komšić provodi “antihrvatsku politiku”, a bio je i protiv izgradnje Pelješkog mosta.

“Radio je protiv vitalnih interesa RH”, istaknuo je Grlić Radman i još jednom ponovio da kao aktualni član Predsjedništva BiH nije posjetio ni jedno “hrvatsko mjesto, udrugu, zajednicu…”.

Uskoro počinje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u Banskim dvorima, na kojoj će se razgovarati i o položaju Hrvata u BiH.

Grlić Radman naglašava da stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH može postojati i biti upravo takva, stabilna, ako se poštuju sva prava tri konstitutivna naroda, prenose agencije.

On je odbacio navode da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine rekavši da je aktualna hrvatska vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem najangažiranija kada je u pitanju podrška BiH kao državi i tamošnjim Hrvatima.

Objasnio je da je Komšićevim izborom za predsjednika prekršen Daytonski sporazum i zato on ne predstavlja Hrvate u toj državnoj instituciji.

(A.M/Banjaluka.net)