Politika 23.05.2022.

Grmuša: Još jedna velika pravna pobjeda – taksa uz račun za vodu proglašena nezakonitom

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo finansija je na zahtjev za pokretanje postupka za sprovođenje nadzora u vezi Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o visini cijena komunalnih usluga Skupštine opštine Mrkonjić Grad, kojeg je podnio odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša, nedvosmisleno odgovorilo da navedena taksa u Mrkonjić Gradu nije unesena u registar poreskih i neporeskih davanja, da ne stvara obavezu plaćanja i da je skupština opštine Mrkonjić Grad dužna da pokrene proceduru brisanja ove takse po hitnom postupku.

Grmuša navodi da to praktično znači da je Ministarstvo finansija priznalo da je ova taksa nezakonita i da ne stvara obavezu plaćanja, i da je to tvrdio od početka.

“Pozivam Skupštinu opštine Mrkonjić Grad da, u skladu sa zakonom, pod hitno ukine ovu taksu. U suprotnom, rizikuju brojne tužbe koje mogu da dovedu do nelikvidnosti i gašenja opštinskog komunalnog preduzeća, uz potencijalno još ozbiljnije pravne postupke protiv odgovornih lica”, napisao je Grmuša.

Dodaje da će odmah podnijeti inicijativu i prema Ustavnom sudu Republike Srpske da ovu taksu kao neustavnu i nezakonitu izbriše i sam iz pravnog poretka.

“Dragi prijatelji, kao što i sami vidite, svoju politiku zaista gradim na djelima. Sve praktično radim sam, borim se koliko mogu i kako najbolje znam. Nastaviću i dalje ovim putem, a sve one koji prepoznaju koliko je važno imati pravno uređenu zemlju, zašto je važno da funkcionišu sistem i zakon umjesto svemoći pojedinaca, molim da se uključe u ovu borbu. Meni ne treba lično ništa, ovdje je pitanje da li ovakva politika može dobiti širu podršku i snagu da od ove zemlje načini konačno jedno normalno i uređeno društvo. Ako želite da budete dio ekipe koja ide u tom pravcu, slobodno mi se javite i recite kako mislite da možete pomoći. Radimo zajedno”, napisao je Grmuša na svom Facebook profilu.

(E.M)