Politika 09.05.2021.

Grmuša: Naknade, takse, odbici, prirezi, obračuni na mnogobrojnim računima-to je fašizam

ČITANJE: 2 minute

Piše: Milko Grmuša

Pobjeda nad fašizmom je kad se sruši neki neosnovan ili nepotreban namet, porez ili taksa.

Podnio sam zahtjev Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti naknade za plaćanje održavanja vodomjera u Banjoj Luci. Ta naknada je za mene fašizam, a pobjeda nad fašizmom je kad oborimo tu naknadu. Neka se spremi naknada za mjerno mjesto na računima za struju, to je tek fašizam. Te sitne i ne baš sitne naknade, takse, odbici, prirezi, obračuni na mnogobrojnim računima-to je fašizam, to je Musolini, to su SS divizije koje uništavaju materijalno naš narod i ubijaju ga u pojam svojom neopravdanošću i kretenskim obrazloženjima zašto su uvedeni.

U našoj zemlji način razmišljanja politike i države dominantno je fašistički, jer „rješenje“ za svaki problem vidi u povećanju akciza, poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada i dadžbina. Fašizam nije komplikovan, on kaže da je čovjek nebitan, bitna je totalitarna država.

To danas živimo.

U politici sam da bih malim koracima, koracima jednog običnog čovjeka, zadavao te male radosne udarce fašizmu, otimanju para od naroda, birokratiji, ograničavanju čovjekove slobode. Ama baš nikad u svojoj političkoj karijeri se nisam zalagao za bilo koji veći namet, upravo suprotno: stalno govorim da nam treba manje poreza. Trudim se koliko mogu da ne ostane samo na riječima.

I zato, dragi prijatelji, ajde da širimo ovu našu slobodarsku ideju, da udaramo zmiju u glavu, da oduzimamo ovoj kokošarskoj birokratiji namete i nezaslužene privilegije gdje god stignemo. Gdje god procijenite da plaćamo nešto nezakonito ili neosnovano, javljajte. Ako živite u mjestima gdje se takođe plaća održavanje vodomjera, javite da to šaljemo na Ustavni sud. Idemo i da srušimo naknadu za mjerno mjesto na računima za struju. Tražite u svojim sredinama političare koji će pitati vlast na svakom nivou kome sve daje budžetske pare i da li mali milioni udruženja podnose izvještaje kako troše te pare. Ja znam da ću ja postavljati takva pitanja i već sam spremio u pismenoj formi neka od njih.

Ja sve sam ne mogu stići i zato formiram ekipu entuzijasta koji će takođe raditi na ovakvim stvarima. To je za mene prava politika. Nemojte da vas ponižavaju da u politici farbate jaja, lijepite plakate, dajete krv ili čistite govanca od ćuki na javnim površinama. Ajde bolan da radimo pravu stvar, da se povezujemo i zajedno smanjujemo sve te nepotrebne dadžbine koje našim ljudima ne daju disati i zbog kojih bježe na humanija mjesta.

 

Oznake: Milko Grmuša