Politika 06.12.2019.

GRMUŠA (PDP): Nova vlast na nivou BiH čestitaće građanima Novu godinu povećanjem PDV-a

Iz ekspozea kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije vidljivo je da postoje ozbiljne razlike između onoga što on planira da radi sa Savjetom ministara BiH i onoga što su u javnosti u proteklim godinama govorili visoki funkcioneri SNSD i Republike Srpske – izjavio je generalni sekretar PDP-Milko Grmuša.

Grmuša je naveo da su u ekspozeu navedeni planovi koji nemaju nikakve veze sa Savjetom ministara BiH.

– Gospodin Tegeltija je u svom ekspozeu naveo da će Savjet ministara raditi na smanjenju poreskog opterećenja rada, a to nije ustavna nadležnost BiH, nego Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta – rekao je Grmuša.

Dodaje da je Tegeltija u ekspozeu naveo da će uspostaviti političko tijelo za donošenje odluka kako bi se unaprijedio pristup reformi javne uprave na nivou cijele BiH, pri čemu to takođe nije u nadležnosti Bosne i Hercegovine, već entiteta.

– Tegeltija se založio za sprovođenje mjera u oblasti ruralne politike, a niti ovo nije u nadležnosti BiH, nego entiteta. Takođe, Tegeltija insistira i na reformi javnih preduzeća u cijeloj BiH, iako je i to posao entitetskih vlada, a ne Savjeta ministara BiH – naglasio je Grmuša.

On je istakao da su svi ovi najavljeni planovi u direktnoj koliziji sa nedavno usvojenim Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, ali i sa političkim stavovima Glavnog odbora SNSD, te se postavlja pitanje političke vjerodostojnosti ove stranke i njenih najviših funkcionera.

Prema njegovim riječima, evidentno je da će novi Savjet ministara BiH ići sa podizanjem stope PDV.

– Iz ekspozea Tegeltije, kao i iz njegovih ranijih izjava i glasnog ćutanja SNSD o ovoj temi, jasno je da će nova vlast SDA-SNSD-HDZ BiH građanima čestitati Novu godinu povećanjem stope PDV-a baš kao što su istu čestitku poslali prije dvije godine povećanjem akciza – rekao je Grmuša.

(Srpskainfo)