Politika 29.03.2021.

GRUJIČIĆ: Bošnjački blok ponovo opstruiše rad SO Srebrenica, žele da destabilizuju opštinu

ČITANJE: 3 minute

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić izjavio je da bošnjački blok stalnim iznošenjem novih zahtjeva i ultimatumima, kao da je izborni pobjednik, želi da onemogući rad Skupštine opštine i destabilizuje ovu lokalnu sredinu.

– To žele da iskoriste za ostvarivanje nekih ciljeva za koje nisu nadležne opštinske vlasti i što ne treba da bude predmet međustranačkog sporazuma za konstituisanje i funkcionisanje lokalne vlasti – ukazao je Grujičić.

On je, nakon današnje konstitutivne sjednice Skupštine opštine, rekao da su pregovori koji su prethodnih dana vođeni između srpskog i bošnjačkog bloka nagovijestili da neće biti lako doći do dogovora i da će biti teškoća u radu novog skupštinskog saziva.

Grujičić dodaje da se to danas i obistinilo, jer su Bošnjaci napustili sjednicu.

– Već smo navikli na ovakav scenario da Bošnjaci odmah napuštaju sjednice ako ne mogu da nametnu svoje stavove i ostvare ciljeve. Bošnjaci su na novembarskim izborima izgubili, pa su tražili ponavljanje, a zatim bojkotovali februarske izbore tražeći međunarodnu intervenciju – rekao je Grujičić.

On ističe da bošnjački blok sada želi da to pregovorima sanira i da u raspodjeli rukovodećih pozicija sa šest odbornika dobiju veći broj od srpske strane, koja ima 15 odbornika.

– Nudili smo im velikodušno ravnomjernu raspodjelu, ali oni su tražili više, kao da su izborni pobjednici i to nismo i nećemo prihvatiti jer je u pitanju ucjena – poručio je Grujičić.

On ističe da je zbog bojkota izbora bošnjačka pozicija slabija u odnosu na srpsku, a do slabljenja pregovaračke snage dovela je pogrešna politika njihovih lidera koji su tražili ponavljanje, a zatim bojkot izbora čime su izgubili tri ili četiri odbornička mandata.

Grujičić ukazuje da to bošnjački odbornici moraju shvatiti i prihvatiti kao činjenicu.

– Uprkos izbornom rezultatu bili smo spremni na dogovor sa bošnjacima nudeći im devet rukovodećih pozicija da bismo deblokirali rad opštine, usvojili budžet i nastavili sa realizacijom programa rada i realizaciju započetih projekata. Međutim, bošnjačka strana sa 22 odsto povjerenja birača tražila je više rukovodnih pozicija nego što ima srpska strana sa 72 odsto povjerenja birača – kaže Grujičić.

On ističe da je to bio režirani scenario jer su i najavljivali da će doći i položiti zakletvu i napustiti sjednicu iznoseći mnoštvo nerealnih zahtjeva i superviziju stranih ambasadora u lokalnim pregovorima.

Prema njegovim riječima, bošnjačka strana ne prestaje sa ucjenama i najavljuje da će tražiti da u ovu zamku uvuče i rukovodstvo Republike Srpske, BiH i međunarodne predstavnike za čim nema potrebe.

On je izrazio spremnost srpske strane da se pregovori nastave ukoliko bošnjačka strana želi da prihvati izborni rezultat i doprinese radu Skupštine opštine u interesu građana koji su ih birali.

(Srna/SB)