Politika 11.02.2021.

Grujičić: Uvjeren sam da će ovog puta i značajan broj Bošnjaka glasati za mene

ČITANJE: 6 minuta

Uprkos činjenici da u Srebrenici nije bilo prigovora na izborni proces, CIK BiH pored Doboja poništio je izbore i u ovoj lokalnoj zajednici.

Zbog sumnje se da su nedozvoljeno koristili lične podatke građana za glasanje poštom iz Srbije, te fiktivnim glasovima uticali na konačan rezultat izbora, Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 1. novembra uhapsila je tri osobe, te ih već narednog dana pustila na slobodu.

Ponovljeni izbori trebalo bi da budu održani 21. februara, a iz kolacije “Zajedno za Srebrenicu” stižu najave da ponovljeni izbori neće promjeniti ishod, te da je pobjeda, kao i 15. novembra neupitna.

Mladen Grujičić

“Malo je reći da smo ogorčeni. Svi stanovnici Srebrenice su istog raspoloženja i svi su negodovali upravo iz razloga što na dan izbora nije bilo nikakve pritužbe i smatramo da su ovi izbori bili jedni od najregularnijih izbora do sada u opštini Srebrenica. Naravno, bilo je nepravilnosti vjerovatno u okviru političkih partija za odbornike, ali ono što je diskutabilno, kada je u pitanju ova odluka jeste da članovi CIK-a uopšte nisu ukazali na greške ili prestupe u toku izbora. Nažalost, to je potvrdio i onaj ko bi to trebalo da ospori, a to je Apelaciono vjeće Ustavnog suda, što je je ukazalo na postojanje jedne sprege koja je doprinijela i poništenju izbora i na mjestima gdje garantovano nije bilo nepravilnosti“, rekao je Mladen Grujičić, kandidat za načelnika Srebrenice ispred koalicije srpskih stranaka iz Republike Srpske u intervjuu za portal Banjaluka.net.

U kakvoj atmosferi u Srebrenici je dočekana takva odluka CIK-a? Kakve poruke stižu sa adrese koalicije „Moja adresa Srebrenica“?

Koalicija „Moja adresa Srebrenica“ je i doprinijela ovom problemu. Oni su svojim pritiscima, uz saradnike, odnosno saveznike koje imaju Bošnjaci, odnosno bošnjačka sarajevska politika u vjerovatno nekim ambasadama izvršili pritisak i dogovorili ovako nešto da gubitnici u Srebrenici, odnosno njihovi prestavnici u CIK-u podrže gubitnike iz Doboja i obrnuto. Da nije bilo Doboja, ne bi bilo ni Srebrenice i obrnuto. Nakon izbora svi bošnjački političari su mi čestitali pobjedu uz negodovanje odluke o poništenju i riječi da za tako nešto nema osnove. Jednostavno jedna grupa je pokušala i idalje pokušava da opravda ona sredstva koja su dobili da sprovedu izbore, a oni su to utrošili u neke druge svrhe. Sa takvim radnjama su upoznati i Bošnjaci iz Srebrenice i iz tog razloga su izrevoltirani. Ponovljeni izbori ništa ne mogu promijeniti u konačnom rezultatu kada je izbor načelnika u pitanju, mogu samo dovesti do toga da Bošnjaci izgube još jednog odbornika, a promijenili su i to da opština otežano funkcioniše. Nismo usvojili budžet, nismo usvojili rebalans za 2020. godinu, što nam otežava funkcionisanje  u svim segmentima. Ja sam već ukazao na to ko je proizveo taj problem i neko će morati odgovarati za ovakvu  situaciju u Srebrenici. Trenutno ne možemo da servisiramo sve one potrebe koje su svakodnevne, ne možemo da isplaćujemo izvođače radova i u tom smislu svi trpe, od kapitalnih projekata pa nadalje. Doprinijelo je i zategnutosti odnosa između pripadnika jedne političke partije na jednoj i pripadnika političkih partija na drugoj strani, Srba i Bošnjaka. Nije isto kao što je bilo prije, jer smo mi četiri godine utrošili na stvaranje uslova međusobnog uvažavanja i poštovanja. Međutim sada se to pomjerilo u nekom negativnom smjeru, ali ima dosta i Bošnjaka koji su shvatili šta je cilj ove grupe koja predvodi ovakvu inicijativu i uvjeren sam da će ovoga puta biti dosta više Bošnjaka koji će glasati za mene.

Nakon 15. novembra proglasili ste pobjedu. Na čemu gradite optimizam da bi se takav rezultat mogao ponoviti I na predstojećim izborima 21. Februara?

Naša pobjeda je bila neupitna, 1200 glasova sam imao više od mog protivnika. Sada ćemoo izvesti još više građana koji imaju pravo da glasaju. Oni imaju jer je preko 200 Bošnjaka koji su se prijavili iz drugih opština i gradova iz Federacije odjavilo svoje mjesto prebivališta u Srebrenici, a koji su ovdje bili prijavljeni zbog izbora i bili su fiktivni glasači. Nažalost, to im je CIK omogućio, dok je istovremeno za oko 300 Srba iz Srebrenice koji su protjerani u Srbiju na bilo koji način, glasanje bilo zabranjeno. Biće zanimljivo posmatrati kada ti fiktivni glasači sada dođu da glasaju sa ličnom kartom iz Ilijaša, Tuzle, Srebrenika i drugih mjesta.

Znači u tom smislu ipak je bilo nepravilnosti?

Sve nepravilnosti koje su bile, uradio je CIK BiH. Sigurno je bilo nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima, ali znamo kako se u tom slučaju reaguje, ustanovi se da je bilo prekršaja na osnovu pritužbi, ako su postojale i onda se na osnovu povrede odlučuje da li će se ponoviti brojanje, da li će se ponoviti glasanje na pojedinim mjestima, a ovako u paketu sve da kriminalizuju cijeli izborni proces se pretvara u skandal i katastrofu.

Koji kapitalni projekti su realizovani u Srebrenici u toku Vašeg proteklog mandata? Hoćete li nastaviti u tom pravcu?

U toku mog proteklog mandata, opština Srebrenica je preporođena. Kratko je vrijeme da bi se svi nagomilani problemi riješeni, ali u velikoj mjeri smo mi to riješili. Uradili smo kompletnu infrastrukturu kroz ubrani dio opštine, izgradili smo najsavremenije obdanište, uradili smo sve fasade na stambenim objektima, kompleks igrališta za djecu, promijenili fasade na gotovo svim javnim ustanovama, te Dom zdravlja smo rekonstruisali i spolja i iznutra. Pored toga, izgradili smo proizvodni pogon u Potočanima, gdje je zaposleno preko 80 radnika, otvorili smo tekstilnu industriju, uradili smo na kilometre trotoara, makadamskih puteva i rekonstrisali na kilometre asfaltnih seoskih puteva. U skelanskom kraju smo neke objekte koji su bili devastirani pretvorili u funkcionalne i kupili nekoliko objekata koji su bili privatizovani i stajali prazni. Sada smo tu otvorili još dvije fabrike koje zapošljavaju oko 40 radnika i imaju tendenciju da se proširuju. Započeli smo mnoge projekte, uradili projektnu dokumentaciju za Banju “Guber”, za parking garažu, za uređenje parka, za navodnjavanje skelanskog kraja, što je kapitalni projekat koji će biti realizovan u ovoj godini i koji dostiže vrijednost 10 miliona KM. U planu  je kupovina  još dvije fabrike koje su privatizovane, a u kojima planiramo da otvorimo još dva pogona. Takođe, imamo u planu da na proljeće pokrenemo kamenolom gdje je već riješeno pitanje koncesija. To su neki kapitalni projekti, međutim ima tu još sitnih malih projekata koji su urađeni i koji život znače Srebrenici, a koje ja nisam pomenuo.

Šta vidite kao Vašu glavnu prednost u odnosu na protivkandidata?

Moja glavna prednost je već dokazana. Moj rad, moji učinci koje sam nabrojao i sve ono što je od 2016. godine pokrenuto u Srebrenici. Na različite načine zaposleno je preko 200 ljudi. Prednost je svakako i korektan odnos prema građanima i želja da Srebrenica bude jedna od najrazvijenijih opština. Prednost je i to što što živim tu, sa svojom djecom, suprugom porodicom i prednost je što se ne bavim manipulacijom, nego sagledavam realno situaciju i  na osnovu realnog stanja donosimo neke odluke.

(Nevena Stanojević)