Politika 08.12.2020.

Grupa Hrvata iz Teslića protestovala ispred CIK-a, žalili se na krađu glasova

ČITANJE: 2 minute

Pred zgradom Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu u ponedjeljak su protestovali Hrvati iz Teslića koji su poručili da će pravdu tražiti i od međunarodnih institucija.

Štrajk glađu, protest ispred CIK-a i nove tužbe zbog, kako su naveli, pokradenih glasova sprema i Hrvatska zajednica iz Uskoplja, Gornjeg Vakufa i Teslića, prenosi ATV.

“Mi smo se danas ovdje okupili iz opravdanih razloga jer sumnjamo da smo prevareni na nekim biračkim mjestima u Tesliću gdje hrvatska lista nije dobila nijedan glas, te tražimo ponovo otvaranje tih biračkih mjesta”, rekao je Igor Balubčić iz Hrvatske liste za Teslić.

Balubčić je pojasnio da Hrvatska lista za Teslić u ovom gradu trenutno uzima mandat najjačoj stranci u ovoj lokalnoj zajednici, a to je SDS.

“Ako bi naš čovjek prošao i onda je u pitanju to vjerovatno oko skupštinske većine”, rekao je Balubčić.

Ispred CIK-a se na štrajk glađu i žeđu zarekao i nezavisni kandidat Jasko Borovčević iz Zenice za kojeg, navodno, nisu glasali ni članovi najuže porodice.

“Zbog toga što ne postoje glasovi koji su glasali za mene. Primjer, braća i sestre koji su glasali na odvojenim mjestima piše nula glasova. Plus prijatelji, plus poznanici. Ljudi koji su spremni pod punom odgovornošću da tvrde da su glasali, da su bili na izborima i da su glasali za mene ne postoje ti glasovi”, dodao je Borovčević.

Ponovno brojanje u osam opština, među njima i Teslić

Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je 95. sjednicu te donijela odluke o ponovnom brojanju glasova na pojedinim biračkim mjestima u osam opština.

Prema naredbi CIK-a glasovi bi ponovo trebalo da budu prebrojani na pojedinim biračkim mjestima u Cazinu, Bihaću, Tesliću, Novom Gradu, Kaknju, Tuzli, Foči (FBiH) i Varešu, po kandidatima unutar liste pojedinih političkih subjekata za nivo opštinsko vijeće/skupštinu opštine odnosno gradsko vijeće.

Ponovna brojanja će se obaviti u utorak, 08.12.2020. godine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Zetra) sa početkom u 12:00 sati.

Naredba će biti objavljena na web stranici Centralne izborne komisije BiH i smatraće se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu. U skladu sa članom 5.31 Izbornog zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati i kandidat s liste pripadnika nacionalnih manjina koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditovani posmatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja.

Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića (po zahtjevu ili po službenoj dužnosti) ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodjelu mandata.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH.

(ATV, NN)

Oznake: CIK BiH