Magazin 04.02.2016.

Grupa “Trag” u misiji čuvanja naše tradicije!

ČITANJE: 3 minute
trag
Banjalučka etno-grupa “Trag” krajem januara započela je turneju u okviru projekta “Etno-bal”, koja će biti završena 13. i 14. marta u gradu na Vrbasu neobičnim muzičkim performansom, za koji, kako smo saznali, vlada veliko interesovanje.

Riječ je o posebnom programu koji, pored muzike grupe „Trag”, obuhvata ples, scenski prikaz i video-projekcije.

Publika u Brodu, Andrićgradu i Istočnom Sarajevu već je imala priliku da vidi dio programa ovog bala.

Pored pjesama sa dva albuma „Traga” i novih numera, publika je imala priliku da čuje i vidi i neke druge ansamble i umjetnike s kojima je „Trag” u prethodnom periodu ostvario zanimljivu saradnju – ženski kamerni hor “Banjalučanke”, solisti KUD-a „Slavko Mandić” i drugi.

Muzičko kalemljenje

Turneja se nastavlja u Brčkom u subotu, u Doboju 11. februara, a završava u Banjaluci 13. i 14. marta u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Dva datuma su zakazana upravo zbog velike zainteresovanosti za koncert ove cijenjene domaće grupe.

– Sama forma na prvi pogled djeluje pomalo neobično, ali učinilo nam se da bismo upravo kroz jednu takvu formu uspjeli da prenesemo osnovnu poruku ovih naših koncerata, ali i naše muzike uopšte. Nju možda ponajbolje odslikavaju riječi našeg pisca Mile Medića iz „Zavještanja Stefana Nemanje”: “Nije zlo, čedo moje, čuti i znati tuđu pjesmu, zlo je ne znati i zaboraviti svoju.” Naša misija svih ovih godina jeste da pronađemo i sačuvamo stare, već pomalo zaboravljene, pjesme, ali ne sa ciljem da ih ostavimo u arhivama i muzejima, već da ih oživimo, udahnemo u njih duh novog vremena, pokušamo da ih vratimo u narod i predamo u amanet budućim generacijama – kaže za Press umjetnički rukovodilac i vokal grupe “Trag”, Valentina Milekić.

Ona ističe da grupa pokušava da razbije predrasudu o tradicionalnoj muzici kao prevaziđenoj formi i da dokaže da u kombinaciji sa savremenim muzičkim formama i izrazima ona otvara neslućene muzičke potencijale.

– Zato je potrebno dobro poznavati svoju tradiciju, po kojoj smo specifični i autentični, ali i na životvorno stablo naše tradicije staviti nove kaleme. Upravo tako smo došli i do forme svetosavskog bala. Iako je to možda nedovoljno poznato, Svetosavski bal od 19. vijeka spada u kulturno nasljeđe našeg naroda, tačnije građanske klase. Prvi Svetosavski bal organizovao je u Beču knez Miloš Obrenović 1846. godine u želji da okupi sve znamenite Srbe svog vremena. Na ovom balu su izvođeni kvadril i valcer, polka i mazurka, ali i srpsko, hrvatsko i slavonsko kolo – dodaje naša sagovornica.

Gostovanje u Makedoniji

Inače, grupa se krajem januara vratila i s gostovanja u Makedoniji – u Kumanovu i Skoplju. Nastupali su u okviru programa svetosavskih akademija u organizaciji Srpske zajednice u Makedoniji. Koncert u Kumanovu održan je u teatru „Trajko Prokopiev”, a centralna svetosavska akademija u impozantnom zdanju Makedonskog narodnog teatra pred više od hiljadu ljudi u publici. Ovom događaju prisustvovali su i predsjednik RS Milorad Dodik, premijer Makedonije Nikola Gruevski i brojni makedonski državni zvaničnici.

S glumcem Narodnog pozorišta Republike Srpske Goranom Jokićem „Trag” se predstavio u centralnom dijelu ove manifestacije programom pod nazivom „Zavještanje”, koji predstavlja kolažni splet muzike grupe „Trag” sa glumačkim replikama iz „Gorskog vijenca” Petra Petrovića Njegoša i „Zavještanja Sefana Nemanje” Mile Medića, te vrlo zanimljivim video-prezentacijama i spotovima koji su dočaravali ambijent određenih krajeva odakle je neka pjesma potekla, kao i različite narodne običaje.

(Press)

Oznake: Milorad Dodik