Svijet 15.10.2022.

Guardian: Zapad sprema plan za sprječavanje panike ako Rusi bace nuklearnu bombu

ČITANJE: 2 minute

Iako se nuklearna kriza ne smatra izglednim scenarijem, zemlje Zapada pripremaju “dobro promišljene planove” za sprječavanje panike unutar svojih teritorija ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, piše Guardian.

Anonimni zvaničnik sa Zapada izjavio je da se priprema za širok spektar scenarija kako bi se umirio dio populacije koji strahuje od eskalacije nuklearnih sukoba, prenosi Index.

Ukrajinci su tokom prošlog mjeseca ostvarili velike napretke na bojištu, na što je Vladimir Putin odgovorio da će braniti rusku teritoriju “svim mogućim sredstvima”.

“Putinovi komentari oko upotrebi nuklearnog oružja su vrlo neodgovorni. Nijedna druga država ne govori o upotrebi nuklearnog oružja u i oko Ukrajine, tako da ovo ne smatramo nuklearnom krizom”, izjavio je ranije spomenuti zvaničnik i dodao:

“Putin mora znati da bi upotreba nuklearnih oružja prekinula tabu koji se zadržao od 1945. te da bi to dovelo do teških posljedica za Rusiju, ali i za sve ostale”

Prvi odgovor Zapada ne bi bio nuklearno oružje?

I dok je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan krajem septembra izjavio da bi ruska detonacija nuklearne bombe imala “katastrofalne posljedice”, nema javnog konsenzusa kako bi zapadne zemlje na to reagovale. Emanuel Makron izjavio je da Francuska ne bi uzvratila na jednak način.

Zvaničnik koji je razgovarao s medijima nije se dao navući da odgovori na to pitanje, ali očekuje se da bi prvotni odgovor ne bi uključivao nuklearno oružje, kako bi se spriječila brza eskalacija sukoba.

Stručnjaci vjeruju da Putin blefira

Ranije ove sedmice, Jeremy Fleming, šef britanske GCHQ špijunske službe, izjavio je da ne vidi nijedan znak da se Rusija sprema na korištenje nuklearnih oružja u Ukrajini.

Stručnjaci takođe većinom dijele to mišljenje te smatraju da Putin blefira s prijetnjama nuklearnim oružjem te da planira izazvati strah i nesigurnost Zapada, kako bi spriječio da se NATO pakt priključi ratu na ukrajinskoj strani.

(N.S)