GUBICI SE GOMILAJU: “Akvana” zbog kiše ove sezone radila samo dva dana

Svakodnevna kiša i zahlađenje, poznati banjalučki bazen “Akvana” puni dugovima. Gradski “Akva park”, koji je nekada sezonu otvarao u maju, ove godine niko ne posjećuje ni u junu, što znači gomilanje gubitaka i poslovanje koje je u dobra vremena bilo ispod linije rentabilnosti.

“Akva park” svoja vrata za kupače otvorio je 13. juna, međutim, zbog kiše i ružnog vremena, kupači su ovo mjesto posjetili svega dva dana, prenosi Capital.ba.

– Imamo jako lošu sezonu. Već je kraj juna, a mi nemamo posjeta. Vrijeme koje je iza nas nije dozvoljavalo da popunjavamo naše kapacitete. Stvaraju nam se ogromni troškovi. Mi svaki dan kada smo u punom kapacitetu izdvajamo 1.000 KM samo za struju, hlor i vodu, a kada nemamo kupača to je oko 400-500 KM. To su troškovi od oko 30.000 KM mjesečno, a naši prihodi trenutno iznose svega 15.000 KM – kaže za portal Capital direktor “Akvane” Vedran Mitrović.

Uprava preduzeća gleda u nebo, nadajući se da će im sezonu malo popraviti naredna dva mjeseca.

Javno preduzeće “Akvana” u sklopu kojeg se nalazi Gradski olimpijski bazen, restoran i “Akvua park” godinama unazad negativno posluje.

Samo tokom prošle godine ovo preduzeće poslovalo je sa gubitkom u iznosu od 486.640 KM, a godinu ranije ova cifra je bila znatno veća te iznosila čak 1,3 miliona KM.

Mitrović ne sumnja da će ovo biti jedna od najtežih godina.

– Još nismo radili šestomjesečni izvještaj poslovanja našeg preduzeća, ali se može reći da otprilike imamo gubitke od blizu pola miliona KM – rekao je Mitrović.

Dodaje da će se ovo preduzeće, u dogovoru sa Gradom Banjaluka kreditno zadužiti oko 3,2 miliona KM da bi pokrilo sve troškove koje “Akvana” ima u posljednjih 12 godina od osnivanja. Ne vide drugi način izmirenja svih dospjelih obaveza.

Ističe da su u posljednje tri godine kroz restruktuiranja i smanjenje troškova otpustili veliki broj radnika.

Broj zaposlenih u “Akvani” trenutno iznosi 62, a u posljednje tri godine otpušteno je 36 radnika.

Situaciju je dodatno otežala i kriza uzrokovana pandemijom virusa korona, kada su zbog vanredne situacije bili zatvoreni i Gradski olimpijski bazen i restoran “Akvana” koji posluju u sklopu ovog javnog preduzeća.

Gradski olimpijski bazen svoja vrata otvorio je nakon skoro tri mjeseca, te počeo sa radom 25. maja, a restoran koji je svoje poslovanje preusmjerio na organizovanje raznih događaja ostaje i dalje zatvoren.

– Mi tri mjeseca uopšte nismo radili. Gradski bazen je bio u tom nekom hladnom režimu, bazen se ne može samo ugasiti pa upaliti. Prije otvaranja, u mjesecu aprilu, radili smo redovni godišni remont koji inače radimo u avgustu, s obzirom da očekujemo da ćemo i tada raditi. Restoran u sklopu “Akvane” isto ne radi. Inače smo koncept poslovanja usmjerili na organizovanje proslava, od rodjendana, krštenja i svadbi, međutim sve što je sad bilo zakazano, otkazano je – kazao je Mitrović.

Ove godine u planu su bile i neke investicije i proširenje Aqua parka, ali kako navodi Mitrović do toga neće doći, te se o tome može pričati nekih narednih godina.

(SB/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije