Magazin 12.10.2015.

Gugl odao počast srpskoj slikarki

ČITANJE: 1 minuta
google-nadezda-petrovic
Kada uđete danas NA GUGL SRBIJA, obratite pažnju na izgled pretraživača – vidjećete ženu kako slika.

Crtež predstavlja poznatu srpsku slikarku Nadeždu Petrović i na ovaj način Gugl joj je odao počast na njen rođendan.

Nadežda Petrović rođena u Čačku 12. oktobra 1873. godine, a preminula je 3. aprila 1915. godine, tako da se ove godine obilježava stogodišnjica od njene smrti.

Nadežda Petrović jedan je od najznačajnijih srpskih umjetnika s početka vijeka, koja je uvela srpsku umjetnost u tokove savremene evropske umjetnosti.

Zahvaljujući njenom duhu koji je, iz male Srbije, stremio modernom svijetu, ali i srećnim okolnostima da se, početkom 20. vijeka, školuje i da posjeti likovne centre Evrope, njeno slikarstvo išlo je, najvećim dijelom, u korak sa evropskim ekspresionizmom.

Voljela je da slika portrete i pejzaže, a njen patriotizam ogledao se i u čestom izboru tema iz nacionalne istorije i slikanju ljudi i predjela Srbije.

Djelo Nadežde Petrović, u cjelini, zrači strašnom ekspresijom, snagom i hrabrošću ove jedinstvene žene – slikara sa Balkana. Školovanje u Minhenu, posjete Parizu i Italiji i stalni povratak tradicionalnoj Srbiji ostavili su trag na njenim platnima, pa se njen opus može podijeliti na nekoliko perioda.

Tokom balkanskih i Prvog svjetskog rata bavila se fotografijom, kao prva žena ratni fotograf. Takođe je tokom ratova bila vojni bolničar, a ostala je upamćena po velikoj hrabrosti i patriotizmu.

(Srbija Danas)