Gugl zarađuje više od naftnih kompanija

gugl-prodao-motorolu
Internet kompanije polako “preskaču” naftne i druge profitabilne svjetske kompanije – “Gugl” godišnje već zarađuje 75 milijardi dolara.

Godinu dana ranije /2014. godine/ “Guglovi” prihodi su iznosili 66 milijardi dolara, a u 2013. godini prihod je bio 55,5 milijardi.

U zadnjih pet godina prihodi “Gugla” su /godišnje/ u porastu za desetak milijardi dolara.

“Gugl” je postao lider, prije svega, zahvaljujući pretraživanju interneta. Korisnici su u potrazi za nekim sadržajem na internetu koristili “Guglove” usluge.

Takođe, dobar udio u enormnom prihodu ima i plasiranje reklama i oglasa, što se pokazalo izuzetno uspješnim poslovnim modelom.

Cijena dionice “Gugla” kreće se do 730 dolara. Ta cijena pomnožena sa brojem ukupno izdatih dionica daje tržišnu vrijednost “Gugla” – od 500 milijardi dolara, i to je razlog zbog koga je ova kompanija prestiga “Epl”.

Među kompanijama koje najveći dio svojih prihoda ostvaruju kroz poslovanje na internetu su i “Amazon.kom” i “Fejsbuk”.

Tržišna vrijednost kompanije “Amazon.kom”, kreće se do 260 milijardi dolara, a “Fejsbuk” vrijedi još više – 300 milijardi.

Gledajući prema tržišnoj vrijednosti, nakon tri američke, na svjetskoj listi najvećih internet kompanija dolaze tri kineske, navode poslovni portali.

Tako se tržišna vrijednost “Alibabe” kreće do 170 milijardi dolara, a toliko otprilike vrijedi i “Tencent”, kineska internet “igračka”, slična “Fejsbuku”.

“Baidu”, najveći kineski sajt za pretrage, vrijedi 85 milijardi dolara.

(Agencije)

U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta

Na teritoriji grada trenutno je aktivno 98 gradilišta na kojima grade stambene i poslovne objekte veće od 400 metara kvadratnih, a prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti su gotovo isti u odnosu na prošlu godinu i iznose oko 14 miliona KM, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.