Svijet 07.12.2022.

Guteres: Čovječanstvo je postalo oružje za masovno uništenje planeta

ČITANJE: 2 minute

Čovječanstvo je postalo “oružje za masovno uništenje” i vrijeme je da prekinemo “rat s prirodom”, poručio je glavni sekretar UN-a Antonio Guteres, pozivajući zemlje na odvažne odluke, na svečanom otvaranju COP15 o bioraznolikosti.

“S našim nezajažljivim apetitom za nekontrolisan i nejednak privredni rast, čovječanstvo je postalo oružje za masovno uništenje” planete, upozorio je na početku konferencije u Montrealu na koju gleda kao na “priliku da prekinemo ovu orgiju uništavanja”.

Od dolaska na mjesto glavnog sekretara UN-a 2017, Guteresu je jedan od prioriteta borba protiv klimatskih promjena. Njegov vatreni govor na početku konferencije COP15 pokazuje da mu je na srcu sudbina biljnog i životinjskog svijeta te ugroženih ekoistema – krize koje su međusobno povezane.

Veliki izazovi

Guteres je govorio nakon kanadskog premijera Džastina Trudea, čiji je nastup prekinulo udaranje u bubnjeve desetina predstavnika tamošnjih starosjedilaca. “Genocid nad autohtonim narodima – ekocid”, “Želite li sačuvati bioraznolikost, prestanite zaposjedati naše zemlje”, pisalo je na transparentu koji su podigli na nekoliko minuta praćeni aplauzom dijela dvorane, nakon čega su u miru sprovedeni prema izlazu.

COP15 se treba suočiti s velikim izazovima: milionu vrsta prijeti izumiranje, trećina kopna je ozbiljno narušena, plodno tlo nestaje, a okeani ubrzano propadaju zbog zagađenja i klimatskih promjena.

Hemikalije, plastika i atmosfersko zagađenje guše zemlju, vodu i vazduh, a zagrijavanje planete zbog sagorijevanja fosilnog goriva uzrokuje klimatski haos – s toplotnim talasima, šumskim požarima, sušama i poplavama.

Više od 190 zemalja učestvuje od 7. do 19. decembra na konferenciji COP15 o bioraznolikosti ne bi li postigle dogovor o prirodi za iduće desetogodišnje razdoblje. Ali ishod pregovora o dvadesetak ciljeva koji bi trebalo da očuvaju ekosisteme do 2030. još je neizvjestan.

“Danas nismo u skladu s prirodom, naprotiv, sviramo mnogo drukčiju melodiju”, a to je “kakofonija haosa koja se svira na instrumentima za uništenje”, zaključio je UN-ov glavni sekretar, prenosi Index.