Svijet 21.03.2023.

Guteres: Izvještaj o klimatskim promjenama vodič za preživljavanje čovječanstva

ČITANJE: 3 minute

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres kaže da je novi veliki izvještaj o klimatskim promjenama “vodič za preživljavanje čovječanstva”.

Čista energija i tehnologija mogu se iskoristiti da bi se izbjegla rastuća klimatska katastrofa, navodi se u izvještaju.

Na sastanku u Švajcarskoj, da bi se dogovorili o budućnosti kao i o smanjenju staklene bašte, naučnici za klimu su upozorili da će ključni globalni temperaturni cilj vjerovatno biti “promašen”.

Njihov izvještaj kaže da rapidna smanjenja fosilnih goriva mogu spriječiti najgore posljedice klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres kaže da bi sve zemlje trebalo da iznesu svoje neto nulte planove koji bi se realizovali tokom decenije koja je pred nama. Ovi ciljevi bi trebalo da brzo smanje emisije gasova, koji prouzrokuju staklenu baštu koja zagrijava atmosferu naše planete.

“Postoji mogućnost da se obezbijedi životna i održiva budućnost za sve”, navodi se u izvještaju.

Vlade su se ranije složile da djeluju u skladu s time da izbjegnu porast globalne temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusa. Ali ova brojka je već premašena, te su sada stručnjaci uvjereni da će vjerovatno preći 1,5 stepeni do 2030. godine.

Nova studija UN ima za cilj da svede na jednu tanku knjigu nekoliko značajnih nalaza o uzrocima, uticajima i rješenjima klimatskih promjena koji su objavljeni od 2018. godine.

Navodi značajne uticaje koje klimatske promjene već imaju na svijet i objašnjava da će se isti znatno pogoršati.

Očekuje se da će se do 2100. godine ekstremne obalne poplave koje su se dešavale jednom u vijeku dešavati najmanje jednom godišnje na polovini svjetskih lokacija.

“Čak i u bliskoj budućnosti, veća je vjerovatnoća da će globalno zagrijavanje dostići 1,5 stepeni Celzijusa čak i po scenariju sa veoma niskim efektom staklene bašte”, navodi se u izvještaju.

“Ako ciljamo na 1,5 stepeni i postignemo 1,6 stepeni, to je i dalje mnogo bolje nego da kažemo da je prekasno, jer smo tada osuđeni na propast”, izjavila je dr Friderike Oto, sa Imperijal koledža, članica glavnog tima za pisanje ovog izvjštaja.

Sinteza pokazuje da bi projektovane emisije CO2 iz postojeće infrastrukture fosilnih goriva, kao što su naftne bušotine i gasovodi, uništile preostali “budžet” ugljenika.

“Ne postoji granični dan (za fosilna goriva), ali je jasno da će infrastruktura fosilnih goriva koju već imamo proći kroz taj ugljenični budžet”, rekao je dr Oliver Geden iz Njemačkog instituta za međunarodne i bezbjednosne poslove.

Vodeći svjetski naučnici napisali su izvještaj UN sa kojim moraju da se slože sve vlade.

U dokumentu se snažno tvrdi da prelazak preko 1,5C neće biti smak svijeta jer bi ovo moglo biti samo “privremeno prekoračenje”.

Autori kažu da su optimisti da se dramatične promjene mogu postići brzo, ukazujući na ogroman pad cijene energije proizvedene od sunca i vetra.

Oni takođe tvrde da promjene koje pokreću potrošači u pogledu ishrane, bacanja hrane i prelaska na transport sa niskim sadržajem ugljenika mogu postići značajno smanjenje emisija iz mnogih sektora.

Ali u izvještaju se takođe priznaje da će pored dostizanja neto nulte emisije štetnih gasova što je prije moguće, biti potrebna velika upotreba tehnologije uklanjanja ugljen-dioksida. Naučnici kažu da je ovo realan plan da se temperatura Zemlje vrati pod kontrolu i zagrijavanje ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Neki posmatrači sumnjaju, govoreći da ove tehnologije nisu dokazane.

“Znamo šta treba da se desi, ali dio uklanjanja ugljenika i ideje za hvatanje i skladištenje ugljenika su ogromna distrakcija”, rekla je Lili Fur, iz Centra za međunarodno pravo životne sredine, koja je prisustvovala sjednici UN.

Odgovarajući na zahtjev izvještaja za hitnije mjere, generalni sekretar UN poziva zemlje da iznesu svoje planove za neto nulu do kraja ove decenije.

“Lideri razvijenih zemalja moraju da se obavežu da će dostići neto nulu što je moguće bliže 2040. godini, granicu koju svi treba da poštuju”, rekao je on u saopštenju, piše BBC.