Svijet 08.03.2023.

Guteres u Kijevu, razgovaraće sa Zelenskim o važnom sporazumu

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres stigao je u Kijev da s Volodimirom Zelenskim razgovara o produženju sporazuma s Moskvom koji dozvoljava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, kako bi se izbjegla globalna nestašica jedne od osnovnih namirnica.

Sporazum, sklopljen 22. jula prošle godine pod okriljem UN-a i Turske, omogućuje izvoz žita iz ukrajinskih luka koji je bio blokiran zbog borbenih djelovanja i ističe 19. marta. Do sada je izvezeno gotovo 20 miliona tona žita. Kako bi obezbijedio produženje Inicijative za crnomorsko žito, Guteres će danas razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Sporazum je omogućio izvoz žita i ostalih namirnica iz tri crnomorskih luka. Sporazum je prvi put produžen u novembru, nakon teških pregovora. Ovo je treća posjeta Guteresa Kijevu od početka rata. On, kako tvrde izvori, ne namjerava da posjeti Moskvu prije isteka sporazuma.

Rusija je prošlu srijedu saopštila da će pristati na produženje crnomorskog ugovora o žitu koji omogućava siguran izvoz žita iz ukrajinskih luka, ali samo ako se uzmu u obzir interesi njenih poljoprivrednih proizvođača.

Crnomorska inicijativa važna za sprečavanje humanitarne krize

Ruski poljoprivredni izvoz nije izričito na meti zapadnih sankcija, no Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i industrije osiguranja “predstavljaju prepreku” za izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Žito iz Ukrajine i Rusije je prije rata predstavljalo četvrtinu svjetskog izvoza. Crnomorska inicijativa se smatra životno važnom za sprečavanje humanitarne krize u zemljama u razvoju i za obuzdavanje cijena hrane u cijelom svijetu.

(Agencije)