Magazin 04.09.2015.

Guverner i gradonačelnik protiv toples djevojaka sa Tajms skvera

ČITANJE: 1 minuta
toples

One se šetaju sa oslikanom američkom zastavom na golim grudima i fotografišu se za novac s turistima na čuvenom njujorškom Tajms skveru.

Ove “ulične umjetnice”, kako vole da se predstavljaju, nailaze na sve veći otpor u javnosti, a njihovo pozamašno poprsje, visoke štikle i “N” i “Y” na zadnjici sve više iritiraju guvernera države Njujork, Endrua Kuoma.

On želi da one odu i to što prije sa trga.

“Smatram da je to što rade ilegalno i da treba da primjenimo zakon i da počistimo sve to. I to ćemo učiniti”, obećao je Kuomo na lokalnoj televiziji NY1.

“To je ozbiljna stvar. Podsjeća me na vrijeme kada je Tajms skver bio ozloglašeno mjesto”, dodao je on.

Prije nego što je postao trg na kom turisti iz svih krajeva svijeta dolaze da se slikaju ispred oblakodera prekrivenih svijetlećim reklamama, Tajms skver je bio mjesto preprodaje droge i prostitucije, dvije “trgovine” koje su se nesmetano odvijale ispred pornografskih bioskopa, striptiz klubova i drugih sumnjivih lokala.

Za protjerivanje golišavih ljepotica sa Tajms skvera je i gradonačelnik “Velike jabuke” Bil de Blazio: “Turisti i građani Njujorka imaju pravo da prolaze tim dijelom grada a da ih ne maltretiraju gole žene”.

“Pogrešno, jednostavno pogrešno. Uopšte mi se ne sviđa situacija na Tajms skveru”, dodao je on.

De Blazio je ove nedelje oformio posebnu radnu grupu sa zadatkom da razmotri način kako da se riješi ovaj “problem”.

Pravni stručnjaci navode da je glavno pitanje da li ponašanje toples djevojaka predstavlja “ulični performans” zaštićen Prvim amandmanom ili komercijalnu aktivnost koja se može zakonski regulisati.

(Agencije)