Sport 04.01.2023.

HADŽIBEGIĆ: Stvoriti kult reprezentacije, ZELJKOVIĆ: Imamo selektora koji je bio kapiten Piksiju

ČITANJE: 6 minuta

Novi selektor Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić apelovao je na sve faktore koji utiču na “zmajeve” da rade složno i zajednički u cilju stvaranja kulta reprezentacije i ostvarenja konačnog cilja, a to je plasman na EURO 2024.

Faruk Hadžibegić je u svom prvom obraćanju novinarima u Sarajevu poslije imenovanja na klupu “zmajeva” umjesto Ivajla Peteva istakao da je neophodno stvaranje kulta reprezentacije po uzoru na selekciju Hrvatske.

“Nikad nisam smatrao da sam izvan Saveza, mada sam bio kratko selektor (1999). Uvijek sam se osjećao dijelom FS BiH, iako sam u jednom trenutku bio. Osjećam zadovoljstvo, ponos i odgovornost i želim biti dio projekta našeg tima koji ima cilj plasman na Evropsko prvenstvo. Zato planiram da odaberem one koji mogu da igraju zajedno i izbore željeni rezultat. Oduvijek sam bio zainteresovan za klupu BiH, a nisam vjerovao da će se to desiti. Mislio sam da ću karijeru završiti u inostranstvu”, rekao je Hadžibegić a potom se obratio prisutnim novinarima:

“Vi takođe imate odgovornost da zajedno napravimo ambijent i ostvarimo cilj. Vi možete da napravite to kao što imaju u Hrvatskoj, da zajedno napravimo pravu atmosferu. Svi naši igrači imaju disciplinu i odgovornost, svi dolaze o trošku Saveza, a kad idu poslije utakmice uzimaju privatne avione. Naći ćemo vremena i za familiju i za baklavu, ali tražićemo rezultat jer smo tu zbog reprezentacije i da publika bude zadovoljna”.

Nije ga posebno nasekiralo podatak da su pojedine ankete među navijačima BiH bile protiv njegovog dolaska.

“Poštujem svačije mišljenje, to je u mom karakteru, ne postoji niko nigdje da ima 100 posto podrške. Kod nas je tako, kad pobijediš postaneš najbolji, a kad izgubiš, onda si najgori. To je sloboda mišljenja”.

Zajedništvo je jedini put kako da napravimo kult reprezentacije, mišljenja je Hadžibegić.

“Kult reprezentacije može da postoji, uvijek da stadioni budu puni, a na nama je da opravdamo povjerenje. Ja ću biti prvi primjer svima igračima, a vi (novinari) ste najbitniji faktor u građenju kulta reprezentacije. To je jedan zajednički projekat i nije to samo moje. Hajde da pričamo u fudbalu jer svi smo okrenuti o njemu. Da budemo fudbalski fanatici poput Maroka, i oni vole reprezentaciju, a ja vjerujem da mi možemo kao i oni da odvedemo 500 novinara na EURO. Da budemo tu oko fudbala, a ne da se svađamo. Nije sporna fudbalska polemika, ali da bude čist zahtjev svih pa da dođemo do tog kulta”, zaključio je novi selektor “zmajeva”.

“Autoritet i kapacitet”

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine čestitao je novom selektoru Faruku Hadžibegiću na imenovanju i poželio da odvede “zmajeve” na istorijsko Evropsko prvenstvo 2024. godine, što mu je i glavni zadatak.

Legenda jugoslovenskog fudbala Faruk Hadžibegić imenovan je za nasljednika Ivajla Peteva na klupi selekcije BiH.

Tim povodom se naovinarima u Sarajevu obratio prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković, koji je poželio mnogo uspjeha Faruku Hadžibegiću, u ovom trenutku, “najboljem kandidatu”.

“Želim da poželim puno sreće selektoru u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Zanimaju nas isključivo prva dva mjesta u grupi i direktan plasman. Grupa nije ‘grupa smrti’, ali sigurno nije ni naivna. Ipak, mi smo optimisti, u prethodne dvije godine smo oporavili prvi tim i sada imamo realnu šansu za plasman na EURO”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, nisu postojali drugi kandidati za selektora, osim Hadžibegića i njegovog prethodnika Peteva.

“Imali smo dvije godine s Petevom, bilo je i dobrih i loših situacija. Kad smo sve to suminirali i analizirali, na kraju smo došli do mišljenja da nam treba neko ko bolje poznaje naš mentalitet. Dobro znate da se poslije jedne pobjede u BiH stvara euforija, a poslije poraza da ništa ne valja. Zato smo smatrali da smo se istrošili i mi i on, naravno on bi vjerovatno rekao da ima energije, ali mi donosimo odluke. A naša odluka je Faruk Hadžibegić. Imamo selektora koji je bio kapiten Draganu Stojkoviću, on je bio veličina i želimo da iskoristimo njegov autoritet i kapacitet da ostvarimo rezultat u kvalifikacijama. Preuzimamo odgovornost i sa Hadžibegićem imamo najveće šanse da napravimo s njim uspjeh koji dosad nije ostvaren – plasman na Evropsko prvenstvo. Igrači su imali dobru sinergiju sa Petevom, a sad će se ponovo napraviti dobra atmosfera sa Hadžibegićem. Savez donosi odluke, kao što to u klubovima odluke donose tamošnje rukovodstvo. I sigurno će atmosfera biti još bolja nego što je bila”, istakao je prvi čovjek bh. fudbala.

Na pitanje da su ankete po medijima u Sarajevu bile protiv imenovanja Hadžibegića, Zeljković je odgovorio da je javnost bila i protiv Bugarina u početku.

“Ne želim da ponižavam ankete, ali to su samo neke ankete i neka percepcija javnosti, medija ili navijača. Hadžibegić je zaslužio da ga podržimo jednoglasno da proba da ostvari ono što svi želimo. I Petev nije imao dobre ankete, oni koji su bili protiv njega, sad su željeli da ostane. Mi nismo razgovarali o drugim imenima, o ostanku Peteva i dolasku Hadžibegića. Nije nam bila laka odluka, ali stojimo iza rješenja i Hadžibegića”.

Predsjednik FS BiH se potom osvrnuo i na prethodnu godinu i šta je Savez učinio u netom završenoj godini.

“Dosad smo napravili do kraja četiri terena, dobro je da smo uspeli da započnemo ovaj posao. To je za pet klubova u m:tel Premijer ligi BiH jako dobro. Imamo sredstva za svih 12 terena, FIFA i UEFA finansira ovaj projekat zajedno s nama. To je pojedinačno izgledalo sa dosta kašnjenja, postoje penali za to, ali suma je da smo za šest mjeseci uradili terene, a dobili smo pozitivne ocjene iz FIFA i UEFA. U ovoj godini ćemo probati da izbjegnemo ta kašnjenja i nastavimo dalje uspješno”.

“Savez u ovom momentu ima tri kapitalna projekta – proširenje Trening centra FS BiH u Zenici, završena je papirologija sa gradom, što je ključno za dugoročne ciljeve reprezentativnih selekcija. Imamo plan za izgradnju hotela, koje će povećati prihode FS BiH za dolazak svih drugih reprezentacija. U to bi ušla i stadion ‘Otoka’. Takođe pomažemo sve niže saveze u BiH, onoliko koliko je to moguće. Ne možemo da riješimo sve probleme, ali pokušavamo pomoći. Probaćemo da otvorimo pitanje Nacionalnog stadiona, koji je od strateškog značaja za sve i probaćemo da nađemo adekvatnu lokaciju. To je primarno, a onda ćemo mi tražiti model finansiranja takvog stadiona”, istakao je Zeljković, prenosi mondo.ba.

(SB)