Vijesti 29.03.2016.

Hag neće ublažiti uslove za Florens Artman

ČITANJE: 2 minute
florens artman
Haški tribunal odbio je da ublaži uslove pritvora za bivšu portparolku Tužilaštva Tribunala Florens Artman, koja je uhapšena u četvrtak i od tada se nalazi u izolaciji, rekao je danas njen advokat.

-Odbili su da izmijene uslove njenog pritvora u odluci koja nije data na uvid javnosti- rekao je za agenciju Frans pres njen advokat Genael Metro, i dodao da je on zatražio da javnost bude upoznata sa onim što rade Artmanovoj.

Florens Artman su 24. marta priveli čuvari Tribunala kada je ulazila u zgradu kako bi prisustvovala izricanju presude Radovanu Karadžiću. Njen advokat je rekao da vjeruje da će je sud zadržati dok ne odsluži sedmodnevnu zatvosku kaznu koja joj je ranije izrečena i da će je poslije toga pustiti, što će vjerovatno biti sutra.

Poslije njenog hapšenja Metro je rekao da je Artmanova “u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari”.

Rekao je takođe da je uputio zahtjev za njeno oslobađanje a u međuvremenu bolje zatvorske uslove jer su sadašnji “potpuno bespotrebni, neopravdani i neodgovarajući”.

Portparolku nekadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte, od 2000. do 2006. godine, Haški tribunal optužio je za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević koje je objavila u svojoj knjizi “Mir i kazna” i u članku “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”.

Ona je 2011. godine osuđena na sedam dana zatvora pošto je ignorisala dvije naredbe suda da u određenom roku plati globu od 7.000 evra, kojom ju je kaznio zbog nepoštovanja suda.

Oko stotinu predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava, aktivista i novinara iz zemalja bivše Jugoslavije izrazilo je podršku Artmanovoj u otvorenom pismu upućenom juče Haškom tribunalu.

(Novosti.rs)