Politika 20.03.2016.

Hag odbio Karadžićeve ključne dokaze

ČITANJE: 2 minute
karadzic
Haško tužilaštvo odbilo je da raspravlja o stotinama dokumenata koje je odbrana Radovana Karadžića htela da dostavi sudskom vijeću, saznaju “Večernje novosti”.

Ovi spisi umnogome bi promjenili tok suđenja i praktično bi, kako ukazuje sagovornik lista, mogli da dovedu i do oslobađajuće presude.

Prema ovim navodima, Sudsko vijeće nije ni imalo prilike da se upozna sa sadržinom tih papira, jer je proces stopiralo Tužilaštvo.

– Tako smo praktično i blokirani u namjeri da ih objelodanimo. Za vrijeme trajanja procesa protiv Karadžića spremili smo 177 dopisa sa stotinama oslobađajućih činjenica u slučaju protiv Karadžića, ali je Tužilaštvo sve odbilo. Serž Bramerc već mjesecima, gde god se pojavi, govori o presudi kao da je već donesena. Izgleda da on već zna kakva će biti. To je protivno svim pravnim normama. Treba podsjetiti javnost i na to da su se poništavala suđenja, pa je očigledno da je Tužilaštvu u Hagu sve dopušteno. S druge strane, odbrana ne smije ni na koji način da pritisne Sudsko vijeće, jer odmah slijede kazne- kaže sagovornik lista uoči izricanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske, koja je zakazana za 24. mart.

U porodici Karadžić navode da je proces protiv Radovana Karadžića, koji je trajao sedam i po godina, “raskrinkao svaku mogućnost u pravično suđenje u Hagu” i da je “pritisak koji Sudsko vijeće ima od Tužilaštva ogroman i prisutan na svakom suđenju”.

– Niko od porodice Karadžić neće prisustvovati izricanju presude. Odluku ćemo dočekati kod kuće. Tako smo svi zajedno odlučili, jer i da odemo u Hag ne bismo mogli da budemo uz Radovana- kaže Sonja Karadžić Jovičević, Karadžićeva ćerka.

Suđenje Karadžiću za navodne ratne zločine koje je kao predsjednik RS i glavnokomandujući Vojske RS počinio za vrijeme građanskog rata u BiH, počelo je 29. oktobra 2009. godine, a završeno je 7. oktobra 2014. iznošenjem završnih reči Tužilaštva i odbrane. Pred Sudsko vijeće Haškog tribunala u predmetu “Karadžić” ukupno je izvedeno 586 svjedoka, a od tog broja Tužilaštvo je izvelo 337 osoba, odbrana 248, dok je jedan svjedok davao iskaz na poziv Sudskog vijeća.

(Večernje novosti)