Politika 10.02.2016.

Hag: Srbija nije ispunila zahtjev za hapšenje radikala

ČITANJE: 2 minute
hag
Pretresno vijeće Haškog tribunala konstatovalo je da Srbija nije ispunila zahtjev za hapšenje članova Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića.

Vijeće nije dalo priliku koordinatoru pravnog tima Srbije u Hagu Saši Obradoviću da objasni šta je sve Srbija preduzela od januara 2015. godine kada je dobila takav zahtjev.

Predsjedavajući sudskog vijeća je insistirao na pitanju šta je urađeno da bi troje radikala bilo uhapšeno i odbio je da sasluša Obradovića.

On je zatim konstatovao da Srbija “ništa nije uradila da ih uhapsi”, javili su beogradski mediji.

Do sada su već održana dva ročišta po ovom pitanju, a današnje je bilo javno.

Tribunal optužuje Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje tog suda, jer su, kako je naveo sud, “prijetili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dvojicu svjedoka” tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Srbija je Haškom tribunalu poslala 2. februara prvi izvještaj o tome šta čini da bi izručila troje radikala, u kome se navodi da srpske vlasti i dalje čekaju odgovor predsjednika Tribunala Karmela Ađijusa na pismo koje su mu poslale još 7. decembra, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji.

Optužnica protiv troje radikala je podignuta još 30. oktobra 2012. godine, ali je Tribunal sa iste skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto ih Srbija nije izručila u Hag.

Iz Haga je 13. januara zatraženo da vlasti u Beogradu svakog prvog u mjesecu šalju izvještaj o naporima da izruče Radetu, Jojića i Ostojića.

Vjerica Radeta izjavila je da nikada ne bi dobrovoljno otišla u Hag, ali da bi učestvovala u postupku ukoliko bi se vodio u Srbiji.

(Agencije)