Hahn o sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn odaslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara.

“Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu. Lideri su 5. augusta postavili tridesetodnevni rok. Moraju ispoštovati vlastitu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni”, naveo je Hahn u poruci na Twiteru.

Šef Delegacije EU Lars-Gunnar Wigemark, koji je i kumovao potpisivanju navedenog sporazuma, danas je izjavio da su za BiH važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO-u u ovom trenutku.

On je istakao da je sada fokus na evropskom putu ka EU te da EU žali što na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Vijeće ministara.

Podsjetimo, lideri tri vodeće stranke u BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su 5. augusta sporazum u kojem su, između ostalog, i dogovorili da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

Ipak, navedeni sporazum doživio je jučer svoj prvi krah nakon što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović postigli dogovor da otkažu dvije sjednice na kojima se trebalo glasati o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i mandataru Vijeća ministara BiH.

Komšić je naveo da na prvoj sjednici nisu željeli preglasavati Dodika u vezi s ANP-om jer bi “onda išao vitalni nacionalni interes pa bi to išlo u Narodnu skupštinu RS i završilo bi kao Pelješki most”. S druge strane, nisu željeli glasati protiv imenovanja Tegeltije, jer bi time zatvorili vrata za tu poziciju.

S druge strane, Dodik je kazao kako Izetbegović ne govori istinu kada tvrdi da je ANP predviđen sporazumom SNSD-a, HDZ-a i SDA te da ne postoji redukovani ANP.

“Tamo piše da treba težiti Evropskoj uniji. Pokušao sam da objasnim, ja tamo nisam potpisao Bakirove želje. Tamo je jasno napisano, nijedna odluka ne može da prejudicira članstvo u NATO-u”, zaključio je Dodik.

(Klix.ba)
PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili