Vijesti 13.07.2023.

HAJKA: Pozivi na linč studentkinja iz Srpske u FBiH

ČITANJE: 3 minute

Tužilaštvo BiH najavilo je da će formirati predmet protiv dvije studentkinje iz Republike Srpske, Valentine Vujičić i Slađane Todić, zbog objava fotografija oficira Vojske Republike Srpske na društvenim mrežama, što se tumači kao širenje nacionalne i vjerske mržnje.

Djevojke su izložene medijskoj harangi i linču Sarajeva.

Studenti Fakulteta za kriminalistiku iz tog grada tražili su da budu izbačene sa studija.

Obje su nadležnim policijskim upravama u Srpskoj prijavile prijetnje koje su kasnije uslijedile i najavile da ne namjeravaju da nastave studije u Sarajevu.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je da će učiniti da sve da ih zaštiti.

Valentina Vujičić i Slađana Todić izložene su brutalnom linču sarajevskih medija i prozivkama kolega s fakulteta zbog objava o ratnim komandatima VRS i protjeranim sarajevskim Srbima. Uslijedile su ozbiljne prijetnje. Zbog straha za ličnu bezbjednost Valentina ne želi da pokaže lice, ali je pokazala dio groznih uvreda. Sve je prijavila Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, nema dilemu da je završila sa studijama u Sarajevu.

Isto je u kratkom telefonskom razgovoru rekla Slađana Todić, koje se vratila roditeljima u Bijeljinu.

Ministar bezbjednosti BiH kaže da i ovaj događaj pokazuje šta Srbi mogu da očekuju u Sarajevu.

Očigledno da je to ta multientička, građanska BiH, koja nema ništa od građanske zemlje. Učiniću sve sa pozicije na kojoj sam da zaštitim te djevojke – poručio je Nešić.

Valentina i Slađana potvrdile su da vulgarne prijetnje i uznemirujući pozivi telefonom ne prestaju. Razočarane se u dojučaršnje kolege koje su organizovali skup s kojeg su tražili da se dvije Srpkinje isključe sa fakulteta.

Umjesto traženog izbacivanja, dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Јasmin Ahić najavljuje disciplinski postupak protiv studentkinja. Očigledno nije mu u interesu da fakultet napuste najbolji studenti na drugoj godini i praktično ostane bez srpskih studenta u, navodno, multietničkom gradu.

Njegov kolega iz Banjaluke Predrag Ćeranić uočava da su sarajevski mediji već donijeli presudu i time ugrozili bezbjednost Valentine i Slađane.

– Kakav će biti njihov status na fakultetu ako ih ne izbace mislim da je to veće pitanje, nego kako će izgledati njihov život ako ih izbace. Ima dovoljno fakulteta u Istočnom Sarajevu i na Banjalučkom univerzitetu, pa mogu da biraju – kaže Ćeranić.

Indikativna je brzina kojom se u Sarajevu reagovalo na objave studentkinja na društvenim mražama. Nakon medijskih napisa uslijedile su uvrede i prijetnje dvjema djevojkama, potom protesti da se izbace s fakulteta. Pod tim pritiskom Tužilaštvo BiH formira predmet

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da će institucije Srpske pomoći ovim djevojkama.

– Mislimo da je takva kvalifikacija ne samo nedopustiva i prestroga, nego da je politička poruka i pokušaj zastrašanja Srba. Ovih dana ste mogli da vidite stotine poziva na paljenje Republike Srpske, ubistvo Milorada Dodika, Nenada Stevandića i tako dalje i ni protiv koga nisu podigli izvještaj za širenje nacionalne i vjerske mržnje, a zbog selfija djevojaka to rade – kaže Stevandić.

Golgota koju prolaze Valentine Vujičić i Slađane Todić i njihove porodice, nauk su za sve roditelje da dobro promisle gdje će im djeca da studiraju, uostalom, javni univerziteti u Srpskoj i Srbiji su garant dobrog znanja, ali i bezbjednosti, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: prijetnje