Vijesti 03.09.2016.

Haker iz Banjaluke pod šifrom drži stotine hiljada evra

ČITANJE: 2 minute

Nakon hapšenja Predraga Timotića (33), osumnjičenog za hakerske napade na međunarodne korporacije, istražioci su zaplijenili hard disk na kojem su “zarobljene” stotine hiljada evra opljačkanih u napadima.

– Timotiću je čak ponuđeno i da za blažu kaznu otkrije šifru kako bi novac bio vraćen oštećenima, ali je on to odbio – objasnio je izvor “EuroBlica” blizak pravosuđu.

Optužnica protiv osumnjičenog sajber kriminalca Predraga Timotića biće podignuta nakon vještačenja oduzete računarske opreme, koje je pri kraju. Izvor “EuroBlica” otkriva da će se nezaposleni profesor filozofije iz Banjaluke, uhapšen u tajnoj akciji u decembru prošle godine, teretiti za više krivičnih djela.

Timotić je uhapšen u tajnoj međunarodnoj akciji kojom su rukovodili američki FBI i Odjeljenje za visokotehnološki kriminal MUP RS, a nakon mjesec dana provedenih u pritvoru pušten je da se brani sa slobode.

Kako je akcija bila međunarodnog karaktera, čekalo se na hapšenje svih Timotićevih saučesnika širom svijeta, pa su MUP RS i EUROPOL tek mjesec dana kasnije, odnosno u januaru ove godine, saopštili javnosti detalje akcije kodnog naziva “Plejade”.

Potvrđeno je da je razbijena međunarodna grupa sajber kriminalaca koji su napadali korporacije i pričinili štetu od više stotina hiljada američkih dolara.

U akciji su osim MUP RS, američkog FBI učestvovale i bezbjednosne agencije iz Kanade, Japana, Australije, Njemačke, Velike Britanije, Monaka, Francuske, Finske i Austrije.

Izvor “EuroBlica” juče je otkrio da je Timotić hapšen i u julu ove godine, zbog krivičnog djela ometanja pravde, odnosno istrage.

Marinko Brkić, advokat Timotića, potvrdio je za “EuroBlic” ovu informaciju, dodavši kako je njegov klijent proveo osam dana u pritvoru i pušten je nakon žalbe odbrane.

Istragom MUP RS ranije je otkriveno da je Timotić u BiH imao saučesnika – Dragana Pepića, koji je priznao da je Timotiću pomagao u prevođenju iznuđivačkih mejlova.

Kakvu je ulogu imao Timotić u međunarodnoj kriminalnoj grupi otkrilo je i saopštenje EUROPOL koji je naveo da je kriminalna grupa rukovođena iz BiH.

Podsjetimo, Timotić je bio u hakerskoj grupi koja je imala kodni naziv “DD4BC” (DDoS za bitkoin op.a). Prilikom hakerskih napada predstavljao se kao „zaljubljeni filozof”.

Optužnice i potjernice

Osim “domaćih”, Predraga Timotića očekuju i optužnice i međunarodne poternice iz više država EU u kojima je izvršio hakerske napade.

Pošto da BiH još uvijek nije članica EU Timotić će barem za sada biti “siguran” od ovih potjernica.

(blic.rs)