Svijet 19.05.2021.

Hakeri koji su napali naftovod u SAD zaradili 90 miliona dolara u bitkoinima

ČITANJE: 1 minuta

“Dark sajd”, hakerska grupa koja stoji iza nedavnog napada na Kolonijal pajplajn, dobila je ukupno 90 miliona dolara otkupa u bitkoinima, piše CNBC.

Prethodno je Kolonijal pajplajn doživio veliki rensomver napad koji je primorao kompaniju da zatvori oko 5.500 milja naftovoda, što je dovelo do problema u snabdijevanju i nestašica u nekim državama na jugoistoku SAD.

FBI je za napad okrivio Dark sajd, bandu sajberkriminalaca za koje se vjeruje da potiču iz istočne Evrope, a Kolonijal je navodno platio pet miliona dolara otkupa toj grupi.

Kako piše CNBC, Dark sajd funkcioniše po biznis modelu poznatom kao „rensomver na usluzi“, što znači da hakeri razvijaju i prodaju rensomver alate drugim kriminalcima koji onda izvode napade. Rensomver je tip štetnog softvera koji je osmišljen tako da blokira pristup kompjuterskom sistemu. Hakeri onda zatraže otkup – obično u kriptovaluti – u zamjenu za povratak pristupa.

U petak je londonska firma za analitiku blokčejna Eliptik saopštila kako je identifikovala bitkoin „novčanik“ koji koristi Dark sajd za isplate otkupa od svojih žrtava.

Istog dana, istraživači bezbjednosne firme Intel 471 ustanovili su da je Dark sajd zatvoren nakon što je izgubljen pristup serverima a novčanici sa kriptovalutama su ispražnjeni.

U novom postu na svom blogu, objavljenom danas, Eliptik navodi da su Dark sajd i njegovi saradnici prikupili najmanje 90 miliona dolara u bitkoinima od otkupa, u ukupno 47 različitih digitalnih novčanika, prenosi CNBC.

Prosječna isplata bila je vjerovatno 1,9 miliona dolara, navodi Eliptik.

(E.M)

Oznake: bitkoin