Hakeri ukrali i objavili mejlove češkog premijera

ceski premijer

Češki premijer Bohuslav Sobotka ponovo je bio meta napada hakera koji su ovog puta upali u njegovu elektronsku poštu i objavili neke privatne i državne mejlove.

-Ne mogu za sada da potvrdim da su mejlovi autentični. Stvar provjeravamo i rješavamo je sa policijom- rekao je portparol češke vlade Martin Ajrer.

Na ekstremističkom sajtu hakeri su objavili oko 80 mejlova i one koje je pisao premijer Sobotka i one koje su pisali njemu, privatno ali i službeno i razni češki zvaničnici između ostalog o izbjegličkoj krizi, lokalnim stranačkim temama, sastavljanju koalicione vlade 2013. godine a takođe i privatnu prepisku Sobotke sa bankom oko kredita za stan.

Prepisku su hakeri ukrali sa privatne adrese češkog premijera a njegov portparol potvrdio je da je Sobotka kao i dok nije bio premijer ostavio privatnu elektronsku poštu bez posebnog obezbjeđenja na popularnom češkom pretraživaču Seznam.cz.

-Odbijam da je neko probio naše obezbeđenje. To bismo znali. Verovatno je neko otkrio šifru, možda je bila suviše jednostavna a možda su hakeri upotrebili virus- rekla je za dnevnik Lidove novini portparol češkog pretraživača Seznam.cz Tereza Zatloukalova.

Prije 14 dana hakeri su upali na premijerov nalog na Tviteru i sedam sati neometano pod njegovim imenom tvitovali poruke mržnje protiv izbjeglica i dijelili ekstremističke tekstove sa neonacističkih portala.

-Izbjeglice su armija u invaziji. Ono par žena među njima to su majke budućih terorista. Svakoga ko im pomaže na giljotinu- poručili su pred božićne praznike hakeri pretvarajući se da je to tvit premijera Sobotke, inače poznatog po tome što pokušava da smiri populističke strasti i govor mržnje prema izbjeglicama i muslimanima drugih čeških zvaničnika.

(B92)

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi