Biznis 05.01.2016.

Hakeri ukrali i objavili mejlove češkog premijera

ČITANJE: 2 minute
ceski premijer
Češki premijer Bohuslav Sobotka ponovo je bio meta napada hakera koji su ovog puta upali u njegovu elektronsku poštu i objavili neke privatne i državne mejlove.

-Ne mogu za sada da potvrdim da su mejlovi autentični. Stvar provjeravamo i rješavamo je sa policijom- rekao je portparol češke vlade Martin Ajrer.

Na ekstremističkom sajtu hakeri su objavili oko 80 mejlova i one koje je pisao premijer Sobotka i one koje su pisali njemu, privatno ali i službeno i razni češki zvaničnici između ostalog o izbjegličkoj krizi, lokalnim stranačkim temama, sastavljanju koalicione vlade 2013. godine a takođe i privatnu prepisku Sobotke sa bankom oko kredita za stan.

Prepisku su hakeri ukrali sa privatne adrese češkog premijera a njegov portparol potvrdio je da je Sobotka kao i dok nije bio premijer ostavio privatnu elektronsku poštu bez posebnog obezbjeđenja na popularnom češkom pretraživaču Seznam.cz.

-Odbijam da je neko probio naše obezbeđenje. To bismo znali. Verovatno je neko otkrio šifru, možda je bila suviše jednostavna a možda su hakeri upotrebili virus- rekla je za dnevnik Lidove novini portparol češkog pretraživača Seznam.cz Tereza Zatloukalova.

Prije 14 dana hakeri su upali na premijerov nalog na Tviteru i sedam sati neometano pod njegovim imenom tvitovali poruke mržnje protiv izbjeglica i dijelili ekstremističke tekstove sa neonacističkih portala.

-Izbjeglice su armija u invaziji. Ono par žena među njima to su majke budućih terorista. Svakoga ko im pomaže na giljotinu- poručili su pred božićne praznike hakeri pretvarajući se da je to tvit premijera Sobotke, inače poznatog po tome što pokušava da smiri populističke strasti i govor mržnje prema izbjeglicama i muslimanima drugih čeških zvaničnika.

(B92)