Politika 11.02.2021.

Halil Lagumdžija: Nastavljamo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

ČITANJE: 1 minuta

Novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija obratio se prvi put javnosti nakon što je izabran na ovu funkciju. Istakao je da sudija 25 godina i da se nikad nije obraćao medijima, jer tako i treba da rade sudije, piše Patria.

“Greška je bila što se jučer nisam obratio i nadam se da se nešto slično u budućnosti dešavati, kazao je na početku svog obraćanja novoizabrani predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija.

“Zamolit ću vas da nas ne pritišćete previše i da imamo mogućnost da udahnemo, imat ćete nas dovoljno na raspolaganju”, zamolio je novinare Lagumdžija.

“Imam dugotrajno iskustvo i entuzijazam, nastojat ću unaprijediti pravosuđe, a narušeno je povjerenje u pravosuđe”, rekao je Lagumdžija.

Smatra da će imati podršku svih članova Vijeća.

Dodao je da će borba protiv korupcije i organiziranog kriminala će se nastaviti.

“Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV je ključno za nastavak rada. Insistirati ćemo na objavljivanju imovinskih kartona. Pred nama je puno posla. Uz podršku članova Vijeća očekujem da ćemo ostvariti uspjeh i biti korak evropskim standardima i građanima BiH”, zaključio je Lagumdžija.

Smatra da je potrebno provoditi preporuke eksperata, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u je neophodno.

“Provjera imovinskih kartona je nešto na čemu ću insistirati“, poručio je Lagmudžija dodajući da je pred njima puno posla i aktivnosti, procedura, ali uz podršku Vijeća i doprinos pravosudne zajednice, očekuje uspjeh i korak bliže EU standardima i građanima BiH.”

(E.M)