Politika 14.02.2016.

Hamond: Putin može da okonča rat telefonskim pozivom

ČITANJE: 1 minuta
filip_hamond
Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, izjavio je šef britanske diplomatije Filip Hamond.

Gostujući u emisiji “Endrju Mar šou” Hamond je rekao da odlazak ili ostanak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na vlasti “naposlijetku zavisi od toga da li su Rusi spremni da iskoriste svoj uticaj da ga sklone”.

– Postoji jedan čovjek na ovoj planeti koji može da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, a to je gospodin Putin- rekao je Hamond, prenio je “Independent”.

Šef britanske diplomatije je kazao da postoji oko 150.000 boraca umjerene opozicije u Siriji, koji su pogođeni ruskim bombardovanjem.

– Rusi su pokrenuli nemilosrdne vazdušne napade, ubrzano povećavajući njihov intenzitet u proteklih nekoliko sedmica i to je primoralo njih (sirijske opozicione snage) da napuste neke od položaja koje kontrolišu- naveo je Hamond.

– Važna stvar, međutim, jeste da sirijski režim nema borce, nema snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. Tako da je to pomalo pat pozicija- istakao je on.

Šef britanske diplomatije je pozvao Rusiju da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji koji se sastoje od “taktike upotrebe tepih bombi” i “proizvoljnog bombardovanja civilnih područja”.

– Zahtijevamo da Rusi ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i svoje obaveze iz rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su potpisali- dodao je Hamond.

(Agencije)