Politika 25.01.2016.

Hamond, Štajnmajer: Novi pristup EU ne osporava postojanje entiteta

ČITANJE: 1 minuta
hamond stajnmajer
Šefovi diplomatije Velike Britanije Filip Hamond i Njemačke Frank Valter Štajnmajer poručili su da novi pristup EU prema BiH i Reformska agenda ni na koji način ne osporavaju postojanje entiteta prema njihovoj definiciji u Dejtonskom mirovnom sporazumu, niti mijenjaju ulogu koju oni imaju u politici u BiH.

Hamond i Štajnmajer u zajedničkoj kolumni za “Euroblic” tvrde da u novom pristupu EU nema nikakve prijetnje postojećem ustavnom poretku BiH i da je poštovanje ustavnih raspodjela nadležnosti bilo dio suštine prošlogodišnje zajedničke izjave političkih lidera.

– Ako lideri budu poštovali ove principe, onda možemo biti optimisti po pitanju budućnosti, u protivnom plaši nas povratak stagnacije i konfrontacije od kojih niko nema koristi- navodi se u kolumni.

Prema njihovom mišljenju, najveći rizik po napredak BiH na evropskom putu leži u preispitivanju autoriteta institucija BiH.

Oni smatraju da je za bolji život svih građana potrebno da se političko rukovodstvo u oba entiteta potpuno koncentriše na reformski proces, a ne da ubire političku prednost odvraćanjem pažnje sa njega.

Hamond i Štajnmajer dodaju da to u praksi znači poštovanje činjenice da su “suverenost i državnost” samo na nivou BiH i, “u isto vrijeme, prihvatanje da široki spektar nadležnosti i većina odgovornosti leže na dva entiteta”.

(Agencije)