Vijesti 25.09.2015.

Han osudio Milanovićevu izjavu da su Srbi varvari

ČITANJE: 1 minuta
Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han osudio je izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kojima Srbe naziva varvarima i koristi druge uvrede, te je apelovao na hrvatske vlasti da odustanu od takvog govora.

“Mi smo svi u Evropi i imamo dugu civilizaciju. Niko od nas nije varvarin. Zato osuđujem ovakav rječnik, bez obzira ko je dao izjavu. I riječi mogu povrijediti ljude”, rekao je Han u Beogradu na zajedničkoj konfernciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da mu se ne sviđa takav rječnik ni privatno, ni kao političaru, i da to nije prihvatljiv rječnik ni između ljudi, a naročito predstavnika država.

Što se tiče readmisije izbjeglica iz zemalja EU u Srbiju, Han je rekao da je to međunarodni problem i može mu se pristupiti kroz zalaganje svih evropskih zemalja, te da se ne govori o readmisiji unutar Evrope, nego o tome kako se nositi sa problemom izbjeglica.

Han je pohvalio Srbiju za odnos prema izbjeglicama, te dodao da je EU spremna da izdvoji 10 miliona evra za Srbiju za dodatne troškove, navodeći da Srbija može da se osloni na pomoć EU i da je veoma ubijeđen da je Srbija na dobrom putu da joj Unija otvori prva pregovaračka poglavlja prije kraja ove godine.

Han je rekao da cijeni izjavu Vučića da je Srbija spremna da učestvuje u kvotama za izbjeglice.

On je najavio da će 8. oktobra na skupu u Luksemburgu biti riječi o problemu izbjeglica na zapadnom Balkanu, kao i da će se o rješavanju migrantske krize razgovarati na predstojećoj sjednici Generalne skupštine UN.

(Agencije)