Politika 24.05.2020.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

ČITANJE: 1 minuta

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi.

U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta ima za poručiti liderima Sjeverne Makedonije, BiH ili Srbije?

“Potpuno suprotno! Već prošlog mjeseca Vijeće je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom uprkos krizi s korona virusom. Reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim mjerama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih proizvoda, jasno pokazujemo kako zapadni Balkan pripada Evropi. Stoga poručujem našim prijateljima sa Balkana da nastave s reformama na njihovu putu prema EU”, rekao je.

Han je istakao da će svi napori biti priznati.

“Integracija zapadnog Balkana u EU je proces koji se zasniva na zaslugama i kao takav je u istinskom interesu EU. Radi se o ‘izvozu stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti’”, dodao je.

(Express)