Vijesti 07.05.2021.

Handke: Došao sam u Srpsku uprkos jakim vjetrovima

ČITANJE: 1 minuta

Nobelovac Peter Handke izjavio je danas u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga.

“Srećan sam što sam ovdje. Ovo je veliki trenutak za mene”, rekao je Handke novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

On je naglasio da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pjesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca “dugačka je Lajkovačka pruga…”.

Handke je naveo da je prije 20 godina posjetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.

Sa čuvenim nobelovcem Peterom Handkeom danas su se u Banjaluci sastali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, te proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade biće upriličen okruglo sto, na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti Kusturica, te eminentni akademici i književnici.

(Srna/ N.S)

Oznake: Peter Handke