Vijesti 16.09.2015.

Haos na granici: Mađarska policija puca na izbjeglice i tuče novinare!

ČITANJE: 2 minute
01

Izbjeglice sa Bliskog istoka probile su danas nešto prije 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku. Oko hiljadu migranata ponovo je probilo ogradu oko 17.30. Mađarska policija baca suzavac i puca, javljaju reporteri sa lica mjesta.

Mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a, snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je riječ o novinskoj ekipi.

Prema riječima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne TV, javio je Tanjugov reporter.

02

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin najoštrije protestuje zato što je Mađarska upotrebila suzavac i vodene topove protiv migranata na graničnom prelazu Horgoš dva, koji su prebacivali i na srpsku teritoriju.

– Najoštrije protestujem. Vodeni topovi su bacali preko granične linije. Nemaju na to pravo. Ovo nije način za rješavanje ovog problema – rekao je Vulin novinarima na Horgošu, gdje su se sukobili migranti i mađarski specijalci koji su ih gađali vodenim topovima i suzavcem.

Vulin je podsjetio da je upozoravao da će se ovako nešto dešavati, jer je veliki broj ljudi koncentrisan na jednom mjestu, a ne omogućava im se da ostvare svoja prava. On se nada da će ga migranti poslušati i vratiti se u izbjeglički centar u Kanjižu i da će se tamo razmotriti šta dalje.

03

Ranije tokom dana mađarska policija je upotrebila vodene topove i suzavac kako bi spriječila migrante da uđu na njenu teritoriju.

Kako “Blic” piše, migranti su počeli iz revolta da pale automobilske gume, a s obzirom na to da je u pitanju međuzona, požar nema ko da gasi.

Mađarska zatražila od Srbije da se “djeluje protiv izbjeglica koje napadaju mađarske policajce”, javlja agencija Rojters.

Mađarska obustavlja saobraćaj na 30 dana na graničnom prelazu Horgoš-Reske, saopštila Ambasada Mađarske u Beogradu.

Suzavcem na Hitnu

Suzavcem je pogođeno i vozilo Hitne pomoći koje je došlo na poziv srpske policije kako bi ljekari zbrinuli izbjeglice.

Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbjeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2.

Prema riječima ljekara Hitne pomoći, pomoć je dobilo oko stotinak izbjeglica koji su se uglavnom žalili na posljedice suzavca, dok je dvoje dobilo kiseonik.

Svim izbjeglicama pomoć je ukazana na licu mjesta i niko od njih nije prevezen na bolničko liječenje.

(Agencije, Blic.rs)