Region 03.12.2020.

Haos na ulicama Splita, na Mosoru slapovi koji se jave nekoliko puta u deceniji (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

U Splitu je danas pao 121 litar kiše na metar kvadratni, što je više od prosjeka za cijeli decembar, izjavio je sinoptičar Jurica Miljak iz Pomorskog meteorološkog centra (PMC) DHMZ-a.

Takva količina kiše je napravila velike probleme na splitskim ulicama, a Miljak predviđa da kiša nije rekla “zadnju riječ”, što bi, kako kaže, moglo da znači još veću količinu padavina po kvadratnom metru.

Lokalni portal Dalmacija Danas podsjeća da je posljednji put ovolika količina kiše u Splitu pala u julu 1975.

Usljed obilnih padavina, piše portal, na Mosoru su se pojavili slapovi koji se prosječno pojavljuju svega nekoliko puta u jednoj deceniji. Jedan od njih je slap Dubanice, a nekoliko kilometara zapadnije, iznad Korešnice pojavio se slap Koludar.

Vatrogasne ekipe ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma i prizemlja stambenih zgrada.

Snažna kiša koja od četvrtka ujutro pada na splitskom području potopila je više gradskih ulica na kojima dolazi do zastoja u saobraćaju.

Splitski vatrogasci su do podneva imali dvadesetak intervencija radi ispumpavanja vode iz podruma i prizemlja, a posebno su kišnim padavinama ugroženi južni dijelovi Splita, rekli su u splitskom Operativnom vatrogasnom središtu.

Vatrogasci pozivaju građane na strpljenje u saobraćaju, koji je otežan zbog vodenih poplava na ulicama.

“Sve su službe na terenu i pomažu u sanaciji štete nastale usljed enormne količine kiše koja od jutros pada u Splitu i okolini. Građane molimo za oprez i strpljenje, posebno u saobraćaju”, objavili su iz grada Splita ranije danas.

Prema prvim informacijama iz splitske policije, tri su kritična mjesta na gradskim saobraćajnicama ugrožena vodom – Ulica sedam Kaštela kod Poljuda, rasksnica Ulice Brune Bušića i Dubrovačke i raskrsnica Dubrovačke i Domovinskog rata.

U Ulici Matice Hrvatske voda je probila kroz tri šahta te se izlila na ulicu, ali brzom intervencijom radnika Vodovoda i kanalizacije taj je problem za sad riješen, rekli su u splitskoj policiji.

Kako se vidi na snimcima i slikama, kiša je potopila saobraćajnice, tako da je ponegdje voda duboka i nekoliko desetina centimetara. Zbog toga je brzo nastao saobraćajni kolaps koji traje cijelo jutro. Na više mjesta vučna služba izvlačila je poplavljene automobile.

Jutros nije radio semafor na raskrsnici Dubrovačke i Vukovarske ulice, jedne od najprometnijih splitskih ulica.

(Dalmacija Danas)