Sport 21.12.2022.

HAOS U BUENOS AJRESU: Mrtvi, ranjeni, na ulicama pet miliona ljudi

ČITANJE: 2 minute

Argentinska reprezentacija vratila se u utorak rano ujutro u Buenos Ajresu nakon što je u nedjeljnom finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Francusku. Lionela Mesija i saigrače usred noći na ulicama su dočekale stotine hiljada navijača, a veliko slavlje, koje u Argentini traje od nedjelje, nastavilo se tokom utorka.

Na ulicama 5,5 miliona ljudi

Igrači su autobusom krenuli kroz grad prema predsjedničkoj palati, a na ulice glavnoga grada izašla su četiri, a prema nekim procjenama i 5,5 miliona ljudi. Gomila navijača zakrčila je sve glavne saobraćajnice u gradu, a svijet su obišle fotografije mora ljudi na ulicama i trgovima.

Navijači su se penjali na rasvjetne stubove, semafore i krovove autobuskih stanica na kojima su slavili, skakali i pjevali. Nažalost, u tom slavlju jedan 24-godišnjak propao je kroz stakleni krov i ubrzo preminuo, a drugi navijač poginuo je nakon što mu se zastava, koju je imao oko vrata, zaplela za točak motocikla i ugušila ga.

Dijete u komi

Petogodišnji dječak je u komi nakon što mu je na glavu pala krhotina sa spomenika na koji su se navijači penjali, hiljade navijača je lakše ili teže povrijeđeno, a huligani su otimali policijska vozila i u njima se vozili po gradu.

Situacija je bila na ivici da izmakne kontroli u trenutku u kojem autobus s igračima više nije mogao ni naprijed ni nazad kroz ogromnu masu ljudi. Dok je autobus prolazio ispod nadvožnjaka brojni navijači su u njega pokušali skočiti, a neki su pritom pali i teško se povrijedili.

Policija je nakon toga uspjela izdvojiti autobus iz mase i odvesti ga na sigurno odakle su igrači prebačeni u dva helikoptera. U letjelicama su nekoliko puta nadletjeli centar grada i potom se uputili prema predsjedničkoj palati na službeni prijem.

Kako je dan, a onda i noć odmicala, na ulicama je bilo sve više nereda. Jake policijske snage borile su se s huliganima, korišteni su i gumeni meci, a konačan broj povrijeđenih i uhapšenih još nije poznat, piše Index.