Sport 09.10.2022.

Haos u Japanu: Ferstapen šampion

ČITANJE: 2 minute

Holandski vozač Formule 1 Maks Ferstapen pobijedio je na trci za Veliku nagradu Japana ispred Serhija Peresa i Šarla Leklera. Trka Formule 1 na stazi Suzuka za VN Japana prilično se odužila i trajala oko tri sata, a Ferstapen je poslije haosa postao svjetski šampion.

Spektakl je počeo u 7 ujutru po našem vremenu, trka je vožena u kišnim uslovima i prekinuta je u jednom momentu i pauza trajala više od dva sata, prenosi B92. Već u prvom krugu sa staze je izleteo vozač Ferarija Karlos Sainc, a zatim je zbog kvara bolida odustao i Aleksander Albon iz Vilijamsa.

Crvene zastave su istaknute u trećem krugu i na novi izlazak čekalo se do 9 časova i 15 minuta. Prema pravilima u slučaju kada su istaknute crvene zastave trka mora da se završi u roku od tri sata, znači najkasnije u 10 ujutru, prenose Nezavisne.

Trka se nastavila kada su stale i padavine i odmah je na gume za promenljivo prešao Sebastijan Fetel i postavio najbrži krug, odmah za njim je na zelene pneumatike prešao Lando Noris pa preuzeo najbrži krug. Vodeći su uskoro došli na gume za promenljivo, Ferstapen i Lekler su brzo napustili boks i Peres je “double stackom” čak uspio da uspori izlazak Ferarijevog vozača. Na nekih 20 minuta prije kraja, Lekler je upitao tim koliko bi mjesta izgubio ukoliko bi došao na zamjenu guma, ali je tim rekao da je gubitak od pet pozicija previše veliki rizik i od toga se odustalo.

Da je Ferstapen stekao prednost od 112 bodova ili veću, već bi u nedjelju u Japanu odbranio šampionsku titulu, što se na kraju i dogodilo kada je Lekler pao na treće mjesto, a Peres se popeo na drugo. Mercedes je na kiši bio dosta bolji nego na suvom, što smo i tokom prethodnih dana vidjeli na Suzuki.Na pet minuta prije kraja videli smo sjajnu bitku Šarla Leklera i Serhija Peresa, znalo se da će Maks postati šampion ukoliko Peres obiđe Leklera, iz kruga u krug iz krivine u krivinu gledali smo ljutu i ključnu bitku.

Ferstapen je ubedljivo trijumfovao i došao do 12. pobjede u sezoni, pa mu treba još jedna da izjednači rekord Fetela i Šumahera. Na drugom mjestu je bio Lekler, a na trećem Serhio Peres, da bi nakon kazne njih dvojica obrnuli pozicije. Četvrti je bio Esteban Okon, peti Luis Hamilton, pa dalje idu Fetel, Alonso, Rasel, Latifi i Lando Noris. Rikardo, Strol, Cunoda, Magnusen, Botas, Džou, Gasli, Šumaher i nisu završili trku Albon i Sajns. Trka se nije vozila cijela, a svakako su dodijeljeni bodovi kao da jeste i zbog toga je Ferstapen postao svjetski šampion po drugi put zaredom. Haotični kraj trke je donio titulu dobrih 10 minuta nakon završetka. Tada je donesena odluka da je Šarl Lekler dobio 5 sekundi kazne zbog izlijetanja u posljednjem krugu zbog čega pada na poziciju tri.

(Z.M)

 

Oznake: Formula 1, Japan