Region 15.09.2021.

HAOS U LJUBLJANI: Demonstranti zbog kovid mjera traže ostavku vlade, policija baca suzavac

ČITANJE: 3 minute

Protivnici mjera za suzbijanje korone večeras su se okupili na Trgu republike u Ljubljani. Oni su kritizirali vladu skandirajući da podnese ostavku. Nakon dva sata zapalili su baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije, javila je N1 Slovenija.

Prosvjednici, koji su se okupili danas na Trgu republike u Ljubljani, imali su dva zahtjeva: promjenu mjera za suzbijanje covida-19 u preporuke i prijevremene izbore.

Prije prosvjeda organizatori su pozivali na miran skup, no incident se dogodio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu Parlamenta. Policija je stoga pojačala svoju prisutnost ispred Narodne skupštine.

Prisutni su zapalili navijačke baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije. Jedna od baklji pala je ne sredinu nadstrešnice iznad vrata i izgorjela. Policijski helikopter kruži iznad Ljubljane, javlja reporter N1.

“Kad igramo nogomet, Viole i Green Dragons su na suprotnim obalama, a kad je u pitanju Slovenija, oni su skupa”, rekao je jedan prosvjednik, potvrdivši navode kako na skupu sudjeluju dvije najveće navijačke skupine u ovoj zemlji.

Okupljeni na skupu također su doveli u pitanje sve znanstvene nalaze i nepobitne činjenice o koronavirusu i cjepivima.

Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Epidemiološka situacija u Sloveniji

Jučer je nakon 6645 PCR testova potvrđena zaraza kod 1364 novozaražena. Na intenzivnoj njezi liječi se 76 osoba, a umrlo je čak šest pacijenata s covidom-19.

Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo Slovenije, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije.

Iako je interes za cijepljenje sve veći, još uvijek nije postignut dovoljan obuhvat cijepljenjem. Trenutno je 50 posto ljudi cijepljeno jednom dozom, a 45 posto ili 947.759 osoba je potpuno cijepljeno.

Zabranili točenje goriva vozačima koji nemaju covid-potvrdu

Prvi dan primjene pooštrenih protuepidemijskih mjera u Sloveniji protječe uz nezadovoljstvo među vozačima koji bez covid-potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera, među njima i ljubljanska Petrola, s najvećim brojem crpki i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuje pravila o PCT uvjetu (preboljeli, cijepljeni, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolio covid-19, da je cijepljen ili ima negativan test ne stariji od 48 sati.

Kako prenose slovenski mediji, na crpkama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, no radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije točno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistre kako bi se osigurali dok restrikcije traju.

Jedini incident povezan s novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novice, dogodio se u srijedu ujutro u Brežicama, gdje je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez covid-potvrde ne može do goriva, iz protesta zaključao vozilo na mjestu i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk je vozilo odvezao.

Vlada je na sam dan početka primjene novih pravila od obveznog PCT uvjeta izuzela vozače u međunarodnom transportu pa oni do goriva i dalje mogu bez većih ograničenja, osim što kod plaćanja trebaju u unutrašnjosti benzinskog servisa nositi masku.

(SB)

Oznake: Ljubljana