Vijesti 22.12.2015.

Hapšenja u Sarajevu: U blizini Rajlovca pronađena i zastava ISIL-a

ČITANJE: 1 minuta
ISIL
Pretresi koji su jutros počeli u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena 2 vojnika OS BiH, tačnije u sarajevskim naseljima Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i drugim lokacijama na području opštine Novi Grad usmjereni su na oko 15 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

– Ove osobe su pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz članka 202a. i 202b. KZ BiH- stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste. Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama IDIL-a, kao i zastava ove organizacije.

Iz Tužilaštva BiH poručuju građanima da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH, kao i sa partnerskim agencijama u inostranstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

Kako se navodi, ova akcija se vrši po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam, a realiziraju je policijski službenici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

(NN)