Svijet 15.03.2021.

HARA TREĆI TALAS: Većina evropskih zemalja ponovo uvodi rigorozne mjere

ČITANJE: 6 minuta

Treći talas Kovid pandemije sada se brzo širi u većem delu Evrope. Kao rezultat toga, mnoge države svedoče naglom porastu stope zaraze i broja slučajeva.

Stopa zaraze u EU sada je na najvišem nivou od početka februara, a za povećavanje broja novozaraženih krive se uglavnom nove varijante koronevirusa, prenosi Gardijan.

Nekoliko zemalja sada uvodi nove mere zaključavanja u narednih nekoliko dana – za razliku od Velike Britanije koja počinje polako da izlazi iz lokdauna i najavljuje polako popuštanje mera.

U Italiji su vlasti u petak zabeležile više od 27.000 novih slučajeva i 380 smrtnih slučajeva. U Italiji, prvoj zapadnoj zemlji koja je teško pogođena pandemijom, prošle se nedelje broj zaraženih povećao za 10 odsto u odnosu na nedelju pre, a zvaničnici su upozorili da se situacija pogoršava širenjem zaraznijih varijanti virusa.

“Više od godinu dana od početka vanredne zdravstvene situacije, nažalost suočavamo se sa novim talasom”, rekao je premijer Mario Dragi.

“Sećanje na ono što se dogodilo prošlog proleća je živopisno i učinićemo sve da se to ne ponovi”, dodao je on.

Od ponedeljka će većini deo Italije biti zaključan, a ljudima će biti dozvoljeno da napuštaju domove samo radi osnovnih poslova. Većina prodavnica će biti zatvorena, zajedno sa barovima i restoranima.

“Primena strožih mera i progresivan rast broja vakcinisanih podstiču nas da mislimo da će se brojke u drugoj polovici proleća poboljšavati”, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervju za dnevnik La Repubblica.

Dodao je da sledeće nedelje “neće biti nimalo lake”.

U Francuskoj su vlasti prijavile sličnu sumornu situaciju, a ministar zdravlja Olivier Veran je opisao situaciju kao napetu i zabrinjavajuću.

“Svakih 12 minuta noću i danju, jedan Parižanin je primljen na intenzivnu negu”, otkrio je.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je uveo policijski čas i druga socijalna odgraničenja u nekoliko regiona, a mnogi lekari ga sada pritiskaju da hitno uvede nacionalno zaključavanje.

U Nemačkoj je u subotu zabeležno 12.674 novozaraženih koronom, što je porast od 3.117 u odnosu na prethodnu nedelju, pošto je šef državne agencije za zarazne bolesti priznao da se ta zemlja suočava sa trećim talasom korone.

Većina zemalja koje se žestoko bore sa pandemijom se nalaze u centralnoj i istočnoj Evropi.

Slično tome, u Poljskoj je u sredu zabeleno 17.260 novih slučajeva, što je bio najveći broj od novembra meseca. Nova ograničenja zbog pandemije će verovatno biti objavljena ove nedelje, ukazali su vladini zvaničnici.

Poljska je već uvela stroga ograničenja za društvena okupljanja, većina škola je zatvorena, a restorani mogu da poslužuju obroke samo za dostavu.

Pored toga, Mađarska i Češka prijavile su visoku stopu infekcija i smrtnih slučajeva od Kovida-19, a zdravstveni zvaničnici su upozorili da će se brojke verovatno pogoršati u narednim nedeljama.

Češka nije jedina članica EU koja se muči sa pandemijom. Estonija je prijavila oko 100 slučajeva korone dnevno na 100.000 stanovnika, što je znatno povećanje u odnosu na 40 obolelih početkom februara.

Švedska i Slovačka takođe su zabeležile visoke skokove broja zaraženih početkom marta meseca.

Šta je dovelo do ovakve situacije?

Najverovatnije objašnjenje za porast slučajeva jeste širenje nove varijante koronavirusa koja je prvi put indentifikovana u jugoistočnoj Engleskoj u decembru, ističe Martin Meki, profesor evropskog javnog zdravlja na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu. Veruje da se nova varijati prenosi za 50 odsto više nego raniji oblici koronavirusa.

Profesor zaljučuje da mere koje su evropske države uvele kako bi sprečile širenje koronavirusa nisu bile dovoljno efikasne.

“Mnoge zemlje se bore sa dve paralelne pandemije stare i novi varijante”, ističe on.

Problemi u procesu vakcinacije

Masovna vakcinacija u EU počela je 27. decembra 2020. godine. Svim državama članicama su neposredno pre toga isporučene prve doze Fajzerove vakcine i na početku je sve delovalo potpuno isplanirano i uigrano. Međutim, ubrzo su se pojavili problemi.

Sredinom januara se pojavila infomaicja da je više članica Evropske unije izrazilo veliko nezadovoljstvo zbog odluke kompanije Fajzer da u narednih skoro mesec dana znatno smanji isporuke vakcine protiv koronavirusa i navodi da su zbog toga dovedeni u pitanje progami imunizacije stanovništva.

Fajzer je počeo da isporučuje vakcine Evropskoj uniji krajem decembra i tvrdio je da će biti ispoštovani svi rokovi i dinamika, da bi kompanija onda neočekivano saopštila da mora znatno da smanji isporuke.

Kako je navedeno, razlog su bili radovi u fabrici u Belgiji.

“Ovakva situacija je neprihvatljiva. Odluka Fajzera ne samo da utiče na planirani tempo imunizacije, već dovodi u pitanje i kredibilitet procesa vakcinacije”, navodi se u pismu koje su Evropskoj komisiji poslali ministri zdravlja Švedske, Danske, Finske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Zbog pojave krvnih ugrušaka, vakcina protiv koronavirusa AstraZeneka suspenduje se u sve više zemalja.

EU se po drugi put tokom pandemije raspala po šavovima. Prvi put, nakon pojave SARS-CoV-2 infekcija u Evropi, države su naknadno zatvorile granice pa je svako počeo da vodi svoju epidemiološku politiku.

Sada je ipak u potpunosti pukla politika zajedničkog nabavljanja vakcine kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja.

Crvene i zelene zone i putovanja

Zemlje širom EU su ozbiljno ograničile putovanja i unutar svog bloka od januara. EU je u celini obeshrabrila međunarodna putovanja iz crvenih i tamno crvenih zona. Državama članicama je rečeno da bi trebale da zahtevaju od putnika iz ovih zona da pokažu negativan test na koronu rađen u roku od 72 sata od polaska.

Blok je savetovao članicama da ograniče sva putovanja iz zemalja izvan EU, osim 7 zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland i Južna Koreja, od 28. januara.

Želeći da vrate turiste, Španija i Italija su podržale uvođenje zdravstvenih propusnica koje bi građani EU dobili kada bi se vakcinisali.

Međutim, sistem koji bi bio uveden tek za najmanje 2 meseca, nije bez rizika. Stučnjaci upozoravaju da nije jasno koliko su vakcine efikasne u sprečavanju zaraze i prenosa virusa.

EU takođe razgovara o stvaranju nove oznake kako bi se olakšala kretanja ljudi iz bloka EU: putnici iz “zelenih zona”, podrčuja koja imaju nisku stopu zaraze, ne bi bili podložni ograničenjima, poput karantina i testiranja po dolasku.

Strategiju su već uspešno koriste zemlje kao što su Australija i Kina. Međutim, trenutno je u Evropi teško videti te zeleno zone osim Norveške i Finske, prenosi Tajm.

Digitalne zdravstvene karte i zelene zone mogu da pomognu da se putovanja nastave ovog leta, ali period odmora neće biti potpuno normalan i oslobođen od Kovid-19 pravila, kažu stručnjaci.

Za povratak u normalu, ističe se, Evropa će morati da sačeka prolećne i letnje praznike 2022. godine.

(SB)

Oznake: EU, korona virus