Politika 09.12.2022.

Haris Bašić (NiP): Da bi SDA uspjela formirati vlast mora potpuno promijeniti odnos SDP-a i HDZ-a

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva Naroda i pravde Haris Bašić govorio je o potencijalnim opcijama za formiranje vlasti u državi i entitetu kazavši da bi SDA za uspjeh u tome morala potpuno promijeniti izgrađeni odnos SDP-a i HDZ-a.

Nakon što je bošnjački delegat iz Kantona 10 žrijebanjem pripao SDA-u koja sa partnerima sada ima 13 delegata u bošnjačkom klubu Domu naroda FBiH, a Osmorka 10, što je nedovoljno za predlaganje potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i komplikuje dalji proces uspostave vlasti, piše Klix.

Bašić je za TV Sarajevo rekao da će novonastala situacija ili odložiti formiranje vlasti ili agonizirati taj cijeli proces u narednim sedmicama, ali je naglasio kako je koalicija Osmorke sa HDZ-om čvrsta i da ne strahuju od toga da će se HDZ odlučiti na promjenu partnera u vlasti.

“Ali da bi SDA uspjela u tome da formira vlast mora apsolutno za 180 stepeni promijeniti odnos HDZ-a i SDP-a. Oni su neko s kim mi svakodnevno funkcioniramo, s kojima pravimo programe za Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, s kojima imamo odličnu saradnju i duboko razumijevanje i sad da najednom oni kažu ‘E dobro nećemo više s vama’ nego da odu sa onima sa kojima nisu htjeli ni sjesti, čak ni kurtoazne prirode”, istaknuo je.

Iznio je dvije potencijalne opcije za glasanje Osmorke u Parlamentu FBiH u oba doma. S obzirom na to da nemaju priliku da predlože potpredsjednika Federacije BiH, a sa izabranim SDA-ovim potpredsjednikom, SDA bi mogla blokirati formiranje vlasti koju su isplanirali HDZ i predstavnici Osmorke.

“Može se desiti da parlamentarna većina koja je već dogovorena i koja je toliko odmakla, ili obori taj prijedlog pa da onda Dom naroda FBiH daje novi prijedlog, ili eventualno da parlamentarna većina u Predstavničkom domu pusti tu osobu i izglasa da postane predsjednik odnosno potpredsjednik Federacije BiH i da onda baš da vidimo je l moguće da bi ta osoba mogla, htjela, smjela, bez ikakvih argumenata, bez parlamentarne većine u Parlamentu blokirati na silu procese i većine koji će se formirati u FBiH”, kazao je on.

Ističe kako će ukoliko dođe do toga Narod i pravda zauzeti svoj stav koji se razlikuje među strankama Osmorke.

“I mi unutar koalicije razmišljamo različito – da li podržati da se ne gubi vrijeme i naravno pod pretpostavkom da ta osoba ne bi blokirala procese na silu ili nećemo podržati nego se boriti i krenuti drugim pravcem”, rekao je on.

E.M.