Vijesti 26.02.2016.

Hašim Tači izabran za predsjednika Kosova

ČITANJE: 1 minuta
hasim-taci-1
Aktuelni kosovski vicepremijer Hašim Tači izabran je za predsednika Kosova i Metohije u trećem krugu glasanja u kosovskoj skupštini.

Za njega je glasalo 70 od ukupno 82 prisutna poslanika kosovske skupštine, a među njima su bili i poslanici Srpske liste. U trećem krugu glasanja bilo je potrebno da za predsjednika Demokratske partije Kosova glasa 64 poslanika, s obzirom na to da u prva dva kruga nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu od 120 poslanika kosovskog parlamenta.

Za razliku od prvog kruga kada je dobio 50 glasova od 81 poslanika, koji su tada prisustvovali sjednici, u drugom je dobio 14 više. Njegov suparnik Rafet Rama je dobio podršku dvojice poslanika, a prethodno je imao dva glasa više. Kako prenose prištinski mediji, glasovi 15 poslanika su proglašeni nevažećim.

Istovjetno kao u prvom krugu glasanja, od ukupno 120 poslanika kosovske skupštine sjednici prisustvuje 81 poslanik. Za izbor predsjednika Kosova prema Ustavu i Poslovniku o radu Skupštine u prva dva kruga je potrebno da kandidat dobije najmanje 80 glasova poslanika, što je dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika.

(NN)