Vijesti 10.02.2016.

Haški tribunal insistira na hapšenju radikala

ČITANJE: 1 minuta
haski tribunal
Haški tribunal zahtjeva od Srbije da hitno uhapsi  radikale Vjericu Radeta, Petra Jojića i Jovu Ostojića. Dok to ne uradi  Srbija će morati  svake dvije nedjelje Hagu da šalje detaljne izvještaje.  Radeta, Jojoić i Ostojić optuženi su za nepoštovanje Haškog tribunala u predmetu protiv Vojislava Šešelja.

-Vaša je obaveza da bez odlaganja uhapsite optužene, ukoliko ih uhapsite  do 24  februara, nećete morati da objašnjavate šta radite. Ovo vijeće već godinu dana čeka da ih uhapsite – rekao je predsjedavajući sudija Alfons Ori.

Srbija traži od tribunala da se proces protiv optuženih radikala vodi u Srbiji. Prvo hapšenje pa možemo razgovarati kratko i poprilično razdražljivo taj zahtjev prokomentarisao je predsjedavajući sudskog vijeća sudija Ori.

U oktobru 2015 haški tribunal podnio je i prijavu Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih Nacija protiv Srbije  zbog slučaja optuženih radikala.

-Ako se ima u vidu da prijava protiv jedne države članice EU koja je odbila da Uhapsi Florens Artman po nalogu za hapšenje ovog istog tribunala nikada nije podnijela SB UN niti je nalog za hapšenje izvršen od 2011 do danas- ističe Saša Obradović, koordinatoru pravnog tima Srbije u Hagu.

Radikali, koji su optuženi za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svjedoke u predmetu Vojislava Šešelja, smatraju da Hag u njihovom slučaju  nema pravnog osnova za reakciju. Po njima  Srbija se obavezala samo da izručuje svoje državljane optužene za ratne zločine.

(ATV)