Politika 10.12.2015.

Haški Tribunal odbio Orićev zahtjev da se obustavi postupak

ČITANJE: 2 minute
naser-oric
Tribunal u Hagu odbio je zahtjev odbrane ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

Zahtjev Orićevih advokata da se obustavi postupak protiv Orića za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice, jer mu je već u Hagu suđeno za ista djela, odbio je sudija Mehanizma za međunarodne tribunale Lin Dakvin.

On je u odluci naveo da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je sa još jednim pripadnikom takozvane Armije BiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

-Smatram da u trenutnoj situaciji, tačke optužnice u BiH o ubistvima se bitno razlikuju od optužbi u Hagu kada se porede način, vrijeme i mjesto navodnih zločina- naveo je sudija.

Odbrana je zatražila od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak protiv Orića jer smatra da mu je Tribunal već sudio za te zločine, prenosi Birn.

Branioci Vasvija Vidović i DŽon DŽons su prošlog mjeseca zatražili da sud u Hagu naloži BiH da odustane od optužnice protiv Orića jer je 2008. godine pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Srebrenice i stoga mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Orića je Tužilaštvo BiH optužilo kao nekadašnjeg komandanta jedinica takozvane Armije BiH u Srebrenici.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u septembru, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orić je negirao krivicu u oktobru ove godine, a Sud BiH je objavio da će datum početka suđenja biti određen nakon što Hag donese odluku.

(Agencije)