Vijesti 13.10.2015.

Haški tribunal završava mandat 2017. godine?

ČITANJE: 2 minute
hag-theodor-meron
Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron potvrdio je danas, predstavljajući godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN, da se očekuje da 2017. godine ovaj međunarodni sud okonča mandat.

U saopštenju Haškog tribunala navodi se da je Meron izvijestio o značajnom napretku koji je ovaj sud ostvario s ciljem okončanja posljednjih postupaka.

On je napomenuo u 22. godišnjem izvještaju da je ove godine Tribunal već izrekao dvije velike presude po žalbi u predmetu “Popović i drugi”, kojim je obuhvaćeno šest podnosilaca žalbe, te u postupku protiv Zdravka Tolimira.

Meron očekuje da će presuda po žalbi u predmetu Stanišić i Simatović biti izrečena do kraja 2015. godine, što znači da će početkom 2016. godine u toku biti samo četiri prvostepena i dva drugostepena postupka.

Tokom obraćanja UN, Meron je izrazio očekivanje da će dva prvostepena postupka biti okončana u prvom tromjesečju sljedeće godine, jedan prvostepeni i jedan drugostepeni postupak do kraja 2016. godine i da će poslednja dva postupka pred Haškim tribunalom biti okončana prije kraja 2017. godine.

Predsjednik Suda rekao je da aktuelno smanjenje broja zaposlenih predstavlja izazov efikasnom završetku aktivnosti Haškog tribunala.

On je naglasio da rješavanje tih pitanja predstavlja najvažniji prioritet, te napomenuo da je preduzeo niz mjera kako bi sudijama stavio na raspolaganje sve resurse kako bi na njihovim predmetima radio optimalan broj zaposlenih, da bi se odgovorilo na izazove koje postavlja odlazak zaposlenih i odgađanja u izricanju presuda sveo na najmanju moguću mjeru.

Obraćajući se Generalnoj skupštini, posljednji put u svojstvu predsjednika Haškog tribunala, Meron je izjavio da je “duboko počastvovan” zbog toga što je obavljao ovu funkciju i da mu je bila izuzetna privilegija da pomogne u vođenju prvog međunarodnog krivičnog suda u savremenoj eri.

Meron smatra da je Haški tribunal “dao nezapamćen udarac nekažnjivosti, time što je pred lice pravde izveo sva lica protiv kojih je podigao optužnicu”, naglasivši da njegov primjer služi kao snažno upozorenje onima koji se nadaju da će izbjeći posledice svojih dela.

On je zahvalio sudijama Tribunala i osoblju UN koji su neumorno radili kako bi ispunili prvobitna očekivanja od Međunarodnog suda.

(Agencije)