Biznis 16.01.2016.

HDR tehnologija donosi novu revoluciju u svijet televizije

ČITANJE: 2 minute
HDR tehnologija
Da li ste zadovoljni sa svojim sadašnjim televizorom? Možda nećete biti nakon što vidite koliko televizor opremljen HDR tehnologijom može biti bolji od standardnog TV-a sa ravnim ekranom.

HDR je skraćenica za High Dynamic Range, dodaje bolje bolje, naročito još dublju crnu boju i kontrast. Ova tehnologija postoji na pametnim telefonima i fotoaparatima već godinama, a TV formatu bi trebala donijeti još veću kvalitetu slike.

Na slici ispod, sa desne strane je jedan od najnovijih HDR televizora., dok je na lijevoj strani “konvencionalni” TV. Razlika je i više nego jasna. Televizor opremljen HDR-om pokazuje mnogo više boja, poput crvene, narandžaste, žute, crne i bijele, od konvencionalnog. Takođe, ukoliko pogledate u gornjem lijevom i desnom uglu, vidjećete koliko HDR TV ima dublju crnu boju. Efekat je zapanjujući.

Ali, nemojte da još bacate vaš stari televizor. HDR će raditi sa sadržajem isključivo snimljenim u HDR tehnologiji, što je trenutno ograničavajuće jer za sada ne postoji dovoljno ovog materijala. To je slično problemu sa kojom se suočavaju 4K televizori, jer je relativno malo 4K sadržaja za reprodukciju.

Implementacija novog formata u TV inudstriji će biti sporija jer je riječ o vrlo velikim ulaganjima u opremu koja mora proći ciklus svoje isplativosti. Ne radi se samo o sistemima za snimanje i video kamerama, već i o sistemima za skladištenje, montažu, ali i distribuciju videa. Sličan problem bio je u fazi prelaza iz SD u HD tehnologiju. Iako su uređaji bili na tržištu, tehnologija koju koriste TV kuće i filmska industija nije stizala da isprati toliki napredak. Ipak, ohrabruje vijest da su veliki filmski studiji najavili kako će HDR mogućnosti biti na njihovim 4K Blu-ray diskovima.

LG je na nedavno završenom CES-u predstavio SUPER UHD televizore velike dijagonale čija je isporuka planirana za drugu polovinu ove godine. Tom prilikom, Brian Kwon, predsjednik i generalni direktor kompanije LG, izjavio je “uvjereni smo da će naši najnoviji HDR SUPER UHD televizori u 2016. godini unijeti novitet ne samo u industriju, nego i u život naših korisnika uopšte.“

Ostaje nam samo da sačekamo da više sadržaja bude snimano u formatu HDR-a i 4K kako bi u potpunosti uživali u ovoj novoj tehnologiji koja izgleda i više nego zadivljujuće.