HDZ BIH: Dogovor o formiranju vlasti narušen ucjenama bošnjačkih predstavnika

HDZ BiH ocijenio je da je Sporazum o načelima za uspostavljanje vlasti u BiH narušen ucjenama bošnjačkih predstavnika na nivou Predsjedništva BiH i pozvao ovu stranku da se suzdrži od izazivanja daljih netrepeljivosti, te da prihvati evropske vrijednosti i poštuje konstitutivne narode.

“Svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje osnovnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje ravnopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika dio su destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA”, upozorio je HDZ BiH.

Ova stranka osuđuje zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija, te napominje da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim je okriljem predat zahtjev za članstvo u EU, kao i Odgovori na Upitnik Evropske komisije.

HDZ BiH navodi da su hrvatski politički predstavnici, za razliku od deklarativnog djelovanja SDA koja danas sarađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa u Savjetu ministara, dali značajan doprinos integracijama obavljanjem funkcija ministra odbrane BiH, zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara, te predsjedavajućih Komisijom za NATO integracioni proces i Komisijom za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz ove strane dodaju da pokušaji nametanja alternativnih istorijskih činjenica neće okaljati značaj koji je BiH dala Herceg-Bosna, te napominju da je ona upisana u Vašingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju BiH.

(Srna)

Počinje reforma javnih preduzeća u Srpskoj

Vlada Republike Srpske je odlučna da zavede red u javnom sektoru RS, pa je u tom smislu za ovu godinu planirala da započne aktivnosti na reformi javnih preduzeća u RS, koji će podrazumjevati i određene bolne, ali veoma neophodne rezove.

PRODUŽETAK SARADNJE: Ćosić Borčev do 2022. godine

”Crveno-plavi” nastavili sa praksom produžavanja ugovora sa nosiocima igre. Lijevi bek Đorđe Ćosić produžio je ugovor sa Fudbalskim klubom Borac do ljeta 2022. godine, objavio je juče banjalučki premijerligaš putem zvaničnog sajta. Fudbaler rođen 1995. godine u Sarajevu među ”crveno-plave” je stigao u ljeto 2018. godine, pred početak takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske, i

Zemljište Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS

Grad Banjaluka pokrenuće spor na Vrhovnom sudu Republike Srpske u slučaju kontraverzne razmjene zemljišta Poljoprivredne škole, kao posljednji pravni lijek u borbi za parcele, vrijedne više desetina miliona KM, saznaju “Nezavisne”.

Servisne informacije za 24. januar

Servisne informacije za petak, 24. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje u protekla 24 časa zabilježeno je četiri krivična djela, dok javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno, sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U Stanici

Banjaluka radi i nedjeljom, Sindikat nezadovoljan

Za Banjaluku nije dobar prijedlog da trgovine ne rade nedjeljom, jer upravo tada ovaj sektor ima najviše prometa i gostiju, poručio je juče gradonačelnik Igor Radojičić. “Strateški koncepti razvoja grada podrazumijevaju i razvoj usluga, turizma, ugostiteljstva i trgovine, tako da zatvaranje nedjeljom, koji  je jedan od najprometnijih dana kada upravo dolaze gosti i kada trgovine