HDZ BIH: Hitno sprovesti aranžman sa MMF-om, nećemo dozvoliti eliminisanje kantona

Predsjedništvo HDZ BiH danas je sa sjednice u Mostaru uputilo poziv na hitno sprovođenje usaglašenog finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), uz napomenu da taj dogovor i njegova raspodjela moraju biti ispoštovani da bi se spriječio ekonomski i privredni pad na svim nivoima u BiH.

– Pokušaj tihog ustavnog i institucionalnog udara kroz eliminisanje kantona u raspodjeli sredstava, neće biti dozvoljen. Finansijska likvidnost i podrška privredi s ciljem što bržeg oporavka mora biti dostupna i osigurana za sve nivoe na prethodno usaglašen način – saopšteno je iz HDZ BiH nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Predsjedništvo HDZ BiH osudilo je kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja derogacije Ustava u izboru članova Centralne izborne komisije (CIK), koja mora ispunjavati neophodne zakonske preduslove i biti odvojena od političkog uticaja.

– Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka imaju za cilj da potpuno ovladaju ovom institucijom i pri tome da utiču na izborni proces, što predstavlja grubo kršenje demokratskih normi i prakse – navode iz HDZ BiH.

U saopštenju se dodaje da nelegalno i nelegitimno tijelo pod političkim uticajem mora da bude predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire.

Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je zvaničnike svih nivoa vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uslova za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u gradu Mostaru.

U saopštenju se napominje da svi zakonski preduslovi moraju biti do kraja ispoštovani da bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan.

– Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu sa odlukama Ustavnog suda kako bi grad Mostar napokon dobio neophodne preduslove za održavanje izbora – dodaju iz HDZ BiH.
Na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao lider HDZ BiH Dragan Čović, Predsjedništvo HDZ-a BiH imenovalo je Centralni izborni štab i Izvršni izborni štab HDZ-a BiH za pripremu i organizovanje lokalnih izbora u BiH, te izbora u Hrvatskoj za 11. izbornu jednicu.

Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je nadležne organe pravosuđa i policije na rješavanje koruptivnih i pljačkaških afera koje potresaju društvo u posljednjih mjesec dana.

– Vladavina prava mora biti temelj svakog društva, a pravda uz transparentan proces zadovoljena. Afera `Respirator` mora do kraja biti rasvijetljena i predstavlja svojevrsan ispit za buduće procese na evropskom putu BiH – dodaje se u saopštenju.

Iz HDZ BiH ističu da je njihov ključni prioritet evropski put i da fokus mora biti vraćen bez obzira na razne blokade, te ponovo izražavaju zahvalnost Vladi i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću za pomoć BiH na putu evropskih integracija.

Predsjedništvo HDZ BiH odbacilo je “pokušaje nametanja i etiketiranja hrvatskog naroda kroz politički instruisane rezolucije i stvaranja lažne slike o cijelom narodu”.

– HDZ BiH i hrvatski narod nedvosmisleno osuđuju sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i saosjeća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina, bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost. Svaki zločin mora biti beskompromisno osuđen i ne smije biti predmet političkog obračuna s bilo kim – dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ BiH osudilo je “medijski linč” protiv katoličke crkve ikardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića, kao i “otvorene prijetnje za vrijeme održavanja mise za žrtve Blajburga”, ističući da pravo na slobodu vjere predstavlja temeljno i iskonsko pravo svakog pojedinca i da Crkva ne smije biti “predmet besramnih pokušaja politizacije i relativizovanja od bilo koga”.

Predsjedništvo HDZ BiH zahvalilo je medicinskom osoblju, policijskim službenicima, tijelima civilne zaštite u BiH i svima koji su u sklopu svoje profesije i posla dali doprinos na suzbijanju i borbi protiv globalne pandemije virusa korona.

(Srna)

Sva lica poštovala mjeru kućne izolacije

U posljednjih 24 časa svih 194 lica kontrolisanih na području Republike Srpske poštovali su mjeru kućne izolacije. Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave su saopštili da je do sada iskontrolisano 95.244 lica sa izrečenim mjerama kućne izolacije od čega njih 287 ovu mjeru nije ispoštovalo. (banjaluka.net)

POVODOM DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Uređenje više izletišta u blizini grada

Povodom obilježavanja Dana zaštite životne sredine, u narednih nekoliko dana biće organizovano uređenje više lokacija i izletišta u gradu. U okviru ove akcije, danas krećemo sa čišćenjem, sječom šiblja i uređenjem trim staze u Trapistima – ističe načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. Poslije Trapiske šume, akcija će biti nastavljanje uređenjem izletišta na Banj

ŠULIĆ: Mnogo spornih stvari u rezoluciji Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić naglasio je da je u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, mnogo toga sporno, te da je predstavnicima Republike Srpske posebno zasmetalo to da se ne pominju žrtve genocida Srbi, Jevreji i Romi.

“Srebrena malina” još nije platila PDV, dug narastao

U aprilskoj PDV prijavi “FH Srebrena malina” prijavila je obavezu za uplatu nešto više od 452 hiljade KM. To do danas nije plaćeno, pa je dug trenutno nešto veći od 473 hiljade KM. Potvrdio je to za “Radiosarajevo.ba” Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. “Pored toga, preostalih 20 respiratora je i dalje na Aerodromu Sarajevo i

DANAS POSLJEDNJI TRENING: Igrači Borca od sutra na odmoru, prozivka igrača 22. juna

Fudbaleri banjalučkog Borca danas imaju posljednji trening, a sutra im počinje odmor koji će da traje do 22. juna za kada je trener Vlado Jagodić zakazao prozivku.  Nekoliko mlađih igrača i fudbaleri koji su u proteklom periodu imali problema sa povredama radiće još desetak dana, dok će ostali poslije zajedničkog ručka danas u 17 časova

KORONA VIRUS ZOVE NA OPREZ: Mobilni telefoni upozoriće građane ako se nađu blizu zaražene osobe

Mobilni telefoni upozoravaće ubuduće Italijane ukoliko se nađu blizu osobe zaražene virusom korona. Italijanska Vlada pokrenula je aplikaciju “imuni” (Immuni) za pametne telefone, koja šalje građanima poruke ako su u blizini zaražene osobe.  Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, a prenijeli italijanski mediji. Kako je navedeno, aplikacija će biti aktivirana 8.