HDZ BIH: Hitno sprovesti aranžman sa MMF-om, nećemo dozvoliti eliminisanje kantona

Predsjedništvo HDZ BiH danas je sa sjednice u Mostaru uputilo poziv na hitno sprovođenje usaglašenog finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), uz napomenu da taj dogovor i njegova raspodjela moraju biti ispoštovani da bi se spriječio ekonomski i privredni pad na svim nivoima u BiH.

– Pokušaj tihog ustavnog i institucionalnog udara kroz eliminisanje kantona u raspodjeli sredstava, neće biti dozvoljen. Finansijska likvidnost i podrška privredi s ciljem što bržeg oporavka mora biti dostupna i osigurana za sve nivoe na prethodno usaglašen način – saopšteno je iz HDZ BiH nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Predsjedništvo HDZ BiH osudilo je kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja derogacije Ustava u izboru članova Centralne izborne komisije (CIK), koja mora ispunjavati neophodne zakonske preduslove i biti odvojena od političkog uticaja.

– Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka imaju za cilj da potpuno ovladaju ovom institucijom i pri tome da utiču na izborni proces, što predstavlja grubo kršenje demokratskih normi i prakse – navode iz HDZ BiH.

U saopštenju se dodaje da nelegalno i nelegitimno tijelo pod političkim uticajem mora da bude predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire.

Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je zvaničnike svih nivoa vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uslova za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u gradu Mostaru.

U saopštenju se napominje da svi zakonski preduslovi moraju biti do kraja ispoštovani da bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan.

– Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu sa odlukama Ustavnog suda kako bi grad Mostar napokon dobio neophodne preduslove za održavanje izbora – dodaju iz HDZ BiH.
Na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao lider HDZ BiH Dragan Čović, Predsjedništvo HDZ-a BiH imenovalo je Centralni izborni štab i Izvršni izborni štab HDZ-a BiH za pripremu i organizovanje lokalnih izbora u BiH, te izbora u Hrvatskoj za 11. izbornu jednicu.

Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je nadležne organe pravosuđa i policije na rješavanje koruptivnih i pljačkaških afera koje potresaju društvo u posljednjih mjesec dana.

– Vladavina prava mora biti temelj svakog društva, a pravda uz transparentan proces zadovoljena. Afera `Respirator` mora do kraja biti rasvijetljena i predstavlja svojevrsan ispit za buduće procese na evropskom putu BiH – dodaje se u saopštenju.

Iz HDZ BiH ističu da je njihov ključni prioritet evropski put i da fokus mora biti vraćen bez obzira na razne blokade, te ponovo izražavaju zahvalnost Vladi i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću za pomoć BiH na putu evropskih integracija.

Predsjedništvo HDZ BiH odbacilo je “pokušaje nametanja i etiketiranja hrvatskog naroda kroz politički instruisane rezolucije i stvaranja lažne slike o cijelom narodu”.

– HDZ BiH i hrvatski narod nedvosmisleno osuđuju sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i saosjeća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina, bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost. Svaki zločin mora biti beskompromisno osuđen i ne smije biti predmet političkog obračuna s bilo kim – dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ BiH osudilo je “medijski linč” protiv katoličke crkve ikardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića, kao i “otvorene prijetnje za vrijeme održavanja mise za žrtve Blajburga”, ističući da pravo na slobodu vjere predstavlja temeljno i iskonsko pravo svakog pojedinca i da Crkva ne smije biti “predmet besramnih pokušaja politizacije i relativizovanja od bilo koga”.

Predsjedništvo HDZ BiH zahvalilo je medicinskom osoblju, policijskim službenicima, tijelima civilne zaštite u BiH i svima koji su u sklopu svoje profesije i posla dali doprinos na suzbijanju i borbi protiv globalne pandemije virusa korona.

(Srna)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema