Politika 15.12.2015.

HDZ pristao na zahteve Mosta, predlaže formiranje vlade

ČITANJE: 2 minute
karamarko
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je sinoć da je Domoljubna koalicija, koju predvodi HDZ, pozitivno odgovorila na zahtjeve Mosta i da je predložio formiranje koalicione vlade s tom političkom strankom.

– Pozitivno smo odgovorili na zahtjeve Mosta. Što se tiče tripartitne vlade, ona je nerealna po odluci Socijaldemokratske partije i njihovih koalicionih partnera, a mi predlažemo da idemo u koalicionu vladu s Mostom- izjavio je Karamarko poslije sednice Predsjedništva HDZ i lidera koalicionih stranaka Domoljubne koalicije.

S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i saradnju sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, pa i sa SDP, prenela je Hina.

On je istakao da su u Domoljubnoj koaliciji potpuno otvoreni za sve opcije koje će dovesti do što skorijeg rješenja problema i izlaska iz “slepe ulice u kojoj se nalazimo” jer, kako je ocijenio, hrvatski građani više nemaju strpljenja za to.

– Što prije treba da se formira saborska većina i Vlada koja će se početi boriti s problemima koji su veliki i u velikom broju opterećuju građane- rekao je Karamarko.

Karamarko, međutim, nije precizirao da je li spreman da odustane od mjesta premijera, rekavši samo da su spremni da razgovaraju i o toj opciji.

Istovremeno, predsjednik SDP Zoran Milanović je rekao da je formiranje širokog tripartitnog saveza u ovom trenutku neodrživo, ali da podržava nastavak bilateralnih razgovora između koalicije “Hrvatska raste”, koju predvode socijaldemokrati, i Mosta.

– Uvjeren sam da u trenutnom odnosu političkih snaga koalicija Hrvatska raste, proširena s partnerima koji su dali podršku za formiranje saborske većine i nove hrvatske Vlade, može u saradnji s Mostom da obezbjedi sve pretpostavke za politički stabilnu Hrvatsku, što je zasigurno i temeljni preduslov za nastavak reformi i pozitivnih privrednih trendova- istakao je Milanović u odgovoru Mostu.

On je zaključio da “Hrvatskoj treba stabilna Vlada sa čvrstom podrškom u Saboru, koju će voditi osoba s izbornim legitimitetom”.

(Agencije)