Politika 18.03.2021.

HDZ, SDA I SNSD U MOSTARU: Evropski put u fokusu radne grupe

ČITANJE: 3 minute

Na sastanku radne grupe HDZ-a, SDA i SNSD-a danas je u Mostaru izražen optimizam da će do polovine ove godine biti usvojeni prioriteti Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Tokom sastanka razgovarano je o usvajanju tri zakona koji se nalaze među prioritetima Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa BiH.

Član Predsjedništva HDZ BiH Vjekoslav Bevanda, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da su predstavnici tri stranke danas u Mostaru bili fokusirani na ono što je opšti konsenzus u BiH, a to je evropski put i ono što je potrebno uraditi da bi BiH bila kredibilna i dobila kandidatski status.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnošću svih učesnika, njihovim upućenosti u probleme i spremnosti da ih rješavaju.

– Konstatovali smo da smo da je šest od 14 prioriteta završeno. Mi smo danas bili fokusirani na tri zakona: zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH – rekao je Bevanda novinarima.

On je dodao da su na sastanku konstatovali statuse i dogovorili šta dalje raditi.

O sprovođenju izbornih rezultata

Funkcioneri SNSD-a danas su u Mostaru sa predsjednikom Gradskog odbora ove stranke Veliborom Milivojevićem razgovarali o sprovođenju izbornih rezultata i načinima kako da se sa viših stranačkih organa i nivoa vlasti pomogne srpskom narodu u ovom gradu.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je novinarima da je razgovarano o stranačkim aktivnostima i položaju Srba u Mostaru.

On je čestitao Milivojeviću za izborni rezultat u Mostaru, jer su prvi put nakon rata stranke sa srpskim predznakom uspjele da uđu u Gradsko vijeće, te za izbor na mjesto zamjenika Gradskog vijeća.

“Milivojević je reprezent naših interesa. Razgovarali smo o načinima kako unaprijediti položaj srpskog naroda u Mostaru”, rekao je Košarac.

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać naglasila je da Milivojević ima punu podršku stranačkih organa i kolega.

“Mi u okviru SNSD-a koristimo svaku priliku da jedni druge podržimo i pomognemo. Iskoristili smo priliku da još jednom čestitamo Milivojeviću. On nas je informisao kako teče sprovođenje izbornih rezultata u Mostaru, kako je moguće pomoći Srbima, ali i grad”, navela je Bursaćeva.

Član Glavnog odbora SNSD-a Ilija Tamindžija potvrdio je da SNSD i Srbi u Mostaru imaju podršku iz istočne Hercegovine, koja će biti nastavljena.

“Mnogo je problema koje imaju Srbi u Mostaru, ali nadamo se da će se oni sada konačno početi rješavati. Uz dosta rada, jedinstva i podrške nas sa strane nadamo se da će rezultati biti vidljivi vrlo brzo”, kaže Tamindžija.

Milivojević je zahvalio kolegama za posjetu i podršku, te izrazio nadu da će se stvari u Mostaru mijenjati na bolje.

Sastanku je prisustvova i član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović.

(Srna/SB)

Oznake: HDZ BiH, SDA, SNSD