Magazin 25.03.2016.

Hefner razmatra prodaju Plejboja za velike pare

ČITANJE: 2 minute
hefner
Plejboj Enterprajzis (Playboy Enterprises), matična kompanija istoimenog kultnog muškog magazina, angažovala je investicione bankare i počinje da istražuje mogućnost prodaje, a procjenjuje se da bi cijena mogla da dostigne vrtoglavih pola milijarde dolara.

Kompanija, koja je nedavno obnovila magazin, uklonivši u najvećoj mjeri golotinju sa svojih stranica, angažovala je investicionu firmu “Moelis&Company” da ispita ekspanziju medijskog poslovanja Plejboja, rekao je za Volstrit DŽornal jedan izvor informisan o tom procesu, koji je detalje o internim pregovorima izneo pod uslovom anonimnosti.

Kada je Plajboj Palata ranije ove godine oglašena za prodaju, naveo je izvor američkog finansijskog lista, to je podstaklo potencijalne kupce da počnu da iskazuju interesovanje za kupovinu cijele kompanije, zbog čega je Plejboj odlučio da istražiti to interesovanje.

“Ti potencijalni kupci imaju sjedište kako u SAD-u, tako i u inostranstvu, ali nijedan interesent nije domaća (američka) medijska firma”, rekao je sagovornik Volstrit DŽornala, dodajući da se interesenti još nisu sastali s menadžmentom Plejboja, za koji će biti tražen iznos od oko 500 miliona dolara.

Plejboj, koji je osnovao Hju Hefner 1953. godine, sada većinu novca zarađuje od davanja licenci za upotrebu njegovog sveprisutnog brenda i logotipa širom svijeta, na proizvodima za kupanje, parfemima, odjeći, likerima i nakitu, između ostalog.

Oko 40 odsto prihoda od tog posla dolazi iz Kine, iako časopis tamo nije dostupan. Ovaj magazin za muškarce je među prvima u svijetu objavljivao fotografije nagih žena, a u februaru ove godine je prekinuo takvu uređivačku politiku, jer je, kako je poručio, taj koncept zastario i nije više privlačan zbog gomile besplatne pornografije na internetu.

Tiraž Plejboja je pao sa 5,6 miliona primeraka 1975. na oko 800 giljada posljednjih godina.

(NN)