Politika 04.10.2015.

Helbah: Nema uslova za ustavne promjene

ČITANJE: 1 minuta

 

Helbah
Njemački ambasdador u BiH Kristijan Helbah rekao je da uslovi za ustavne promjene u BiH nisu bolji nego što su bili u proteklim godinama jer se, kao i do sada, nepomirljivo sukobljavaju suprotni nacionalni ustavni koncepti.

On smatra da kompromis među različitim akterima u BiH nije ni na vidiku i napominje da “bez kompromisa ne ide”.

Helbah je poručio da međunarodna zajednica neće u ime predstavnika vlasti u BiH preuzeti na sebe novo uređenje BiH. “Politika mora sama da prikupi potrebnu volju”, rekao je Helbah za “Dnevni avaz”.

Govoreći o ekonomskoj krizi u BiH, Helbah je naveo da ona već dugo traje i da ima veliki broj nezaposlenih, zbog čega reforme nemaju alternativu.

– Promjene se ne dešavaju preko noći, a posebno ne ako je riječ o osnovnim socio-ekonomskim pitanjima. Niko ne treba da bude naivan i misli da će sve preko noći biti bolje, i to besplatno – naglašava Helbah.

On smatra da ima napretka u BiH, a kao primjer navodi Reformsku agendu, saradnju vlada Republike Srpske i Federacije BiH na usklađivanju planova za njeno sprovođenje, te konkretne mjere koje su već preduzete.

– Više ljudi, koji ovu zemlju poznaju duže i bolje od mene, rekli su mi da se samo u ovih nekoliko mjeseci desilo više nego u proteklim godinama. Smatram to ohrabrujućim. Promjene su moguće i u BiH – kaže Helbah.

On je poručio da podnosioci zahtjeva za azil u Njemačkoj sa područja zapadnog Balkana, među kojim i oni iz BiH, nemaju nikakvih šansi da ga dobiju.

(Agencije)